Update gesprekken Hapag-Lloyd

Afgelopen periode is er tussen de bonden en Hapag-LIoyd contact geweest over een aantal lopende dossiers zoals de generatiepactregeling, salaris en pensioen.
Het dossier wat nog open stond voor overleg was een onderzoek naar het invoeren van de generatiepactregeling bij Hapag-Lloyd.

Generatiepactregeling
Afgelopen maanden heeft een deskundige van vakbond FNV, binnen de kaders van de cao, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een generatiepactregeling. Vervolgens heeft hij zijn bevindingen aan cao-partijen gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat een 80/90/100%-regeling mogelijk is. Bij deze regeling werkt de werknemer 80%, ontvangt 90% van het salaris en bouwt de werknemer 100% pensioen op. Met deze regeling gaan de gemiddelde loonkosten voor het bedrijf, voor de werknemers die aan deze regeling deelnemen, met zo'n 12% per uur omhoog.

Daar tegenover staan inverdieneffecten. Denk aan het inkomensverschil tussen de deelnemende oudere werknemer en zijn jongere vervanger, afname van het ziekteverzuim, en de inzet van ADV- en ouderendagen in de 80/90/100%-regeling. Deze inverdieneffecten worden geraamd op zo'n 11%. Volgens de FNV zou dit neerkomen op zo'n 0,1% - 0,2% van de totale loonkosten.

Hapag-LIoyd heeft na intern beraad laten weten dat zij deze regeling niet binnen hun bedrijfsvoering vinden passen. De werkgever geeft aan dat, wanneer werknemers minder uren willen werken, de werkgever met de werknemers in overleg treedt om tot een oplossing te komen.

Salaris
Het budget voor salarisverhogingen is APC + 0,5% van de loonsom. Alle werknemers die nog niet het maximum van hun salarisschaal hebben bereikt, krijgen op basis van het nieuwe beloningssysteem per 1 januari 2019 een structurele salarisverhoging van 2,5% per jaar tot het maximum van hun schaal is bereikt.

De rest van het budget zal dan ingezet worden voor individuele verhogingen op basis van presteren.

Hapag-LIoyd heeft een externe auditor, DRV Accountants & Adviseurs, laten checken hoe het budget is aangewend en of het budget volledig is gebruikt voor individuele salarisverhogingen. De bevindingen van de auditor zijn met FNV Havens en CNV Vakmensen gedeeld. Uit het rapport van de accountant blijkt dat het vastgestelde budget in de cao volledig is benut. Hierdoor is er in 2019 geen financiële ruimte meer geweest voor individuele salarisverhogingen op basis van presteren.

Pensioen
Op dinsdag 27 oktober ontvingen CNV Vakmensen en FNV Havens een brief van Hapag-LIoyd, aangaande de indexatie van het premievrije Aegon-pensioen. Je hoort tegenwoordig niet snel dat pensioenen geïndexeerd worden. Goed nieuws is dat Hapag-Lloyd heeft besloten om het pensioen dat bij Aegon is opgebouwd, per 1 januari 2020 met 0,85%  te indexeren (aanpassen aan de prijsstijgingen). De bonden zijn hiermee akkoord gegaan.

CNV Vakmensen
Nancy Abelskamp, bestuurder