Pilot Klosdiensten Verbrugge Terminals Vlissingen

In onze update van 19 januari jongstleden beschreven wij dat vakbonden een nieuwe regeling hebben voorgesteld voor wat betreft de klosdienst en omzetten van een dienst in een nachtdienst. Via deze nieuwsbrief geven wij jullie graag een update.

Het is al vele jaren de praktijk dat collega’s soms pas vrijdag- middag te horen kregen of ze de volgende dag ochtend , avond of zelfs nachtdienst hadden. CNV Vakmensen heeft empathie voor de grillen van opdrachtgevers of de onvoorspelbaarheid van het werkaanbod echter kan het niet zo zijn dat werknemers hier de dupe van zijn. Daarbij is het in strijd met de geldende arbeidstijdenwetgeving.

Het kan niet, omdat werknemers zo onmogelijk hun sociale leven kunnen plannen. Het mag niet omdat de arbeidstijdenwet eist dat werknemers minimaal vier dagen van te voren behoren te weten van hoe laat tot hoe laat ze moeten werken. Uiteindelijk is het onvoorspelbare werkaanbod ondernemingsrisico en geen werknemersrisico. Wel kan je hier bij cao van afwijken maar dat kan alleen als de leden dat goedvinden. In de huidige cao staan hier voor Vlissingen geen afspraken over. Voor de groep in Terneuzen zijn wel bij cao wijzingen op de wetgeving afgesproken (artikel 2.2.1).   Daarnaast komt dit probleem een stuk minder voor door de meer stabielere werkplanningen. Echter vinden wij dit geen reden om het niet ook voor de collega’s in Terneuzen te regelen. De directie wil daar helaas nog niet aan. Vakbonden blijven deze discussie voeren en hebben de inzet die sowieso te regelen in de nieuwe die per 1 januari 2025 in moet gaan.

Pilotafspraken voor Vlissingen
Voor de collega’s te Vlissingen hebben een proefperiode afgesproken, ook wel een Pilot genoemd. Zo kunnen we kijken of dit voor werkgever en werknemers werkbaar is. De pilot loopt tot 31 december 2024.

Onderstaand de afspraken die gelden vanaf heden tot 31 december 2024

- Een klosdienst is standaard een dagdienst.
- Operations kan tot vrijdag 12.30 uur de werknemer verzoeken om te spillen naar avond -of nachtdienst.
- De werknemer kan hiermee op vrijwillige basis akkoord gaan.
- Als de werknemer dit doet krijgt hij een extra toeslag van 50 euro bruto.
- Als de werknemer weigert houdt hij de klos op zaterdag dag.
- Indien de werknemer zelf een verzoek doet om klos te lopen op zaterdag avond of nacht krijgt hij geen vergoeding!
- Iedere opgaaf voor vrijwillig werken buiten de klos geeft geen recht op extra vergoeding.

Vakbondsdelegaties zijn blij met deze afspraak echter zijn van mening dat deze ook in Terneuzen zouden moeten gelden. Immers, we zijn niet voor niks bezig met een intensief harmonisatieproces.

Vervolg traject cao 2.0
Op 4 maart aanstaande dat het eerstvolgende overleg gepland. Dan staan de cao-bepalingen voor het personeel op kantoor en de technische dienst op de agenda. We houden jullie op de hoogte!

Mede namens Marvin Eenennaam (kaderlid),

Tjeerd Orie
CNV Vakmensen
+31620489475

Nb. Mirjam van Leussen, vakbondsbestuurder CNV geniet tot medio april 2024 van bevallingsverlof. Daarna zal zij jullie belangen weer komen behartigen namens het CNV.

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error