Gewijzigde cao-voorstellen Evos East en West te mager

Evos heeft eindelijk een gewijzigd voorstel gestuurd voor beide locaties om mogelijk weer te onderhandelen. De gewijzigde voorstellen en de reactie vanuit de vakbonden vind je in de bijlages.

Evos focust op gelijke salarisschalen en verhogingstabellen
Ook in de gewijzigde voorstellen zien we dat vooral is gekeken naar de salarisschalen en verhogingspercentages gelijktrekken. Hierbij wordt de bodem van de salarisschaal fors verlaagd vanuit Oost bekeken en krijgt West een hogere max van de schaal. De collega’s die aan het begin tot 85% van hun schaal zitten maken grotere stappen qua loonontwikkeling. Daarentegen blijft de bovenste 15% stil staan of gaat er zelfs iets op achter uit. Bovendien wil Evos af van de vrijwilligheid als het gaat om cross terminal werken.

Harmonisatie is geen ‘cherry-picking’!
Evos wil de uitwisseling van werknemers tussen oost en west vergemakkelijken, maar kiest er niet voor om beide cao’s volledig te harmoniseren. Het blijft ‘cherry-picking’ vanuit Evos. Zo blijft bijvoorbeeld het verschil in tegemoetkoming van zorgkosten fors: op West 65€ bruto terwijl Oost al richting de 200€ bruto gaat. Ook zou West er in 2024 niets bijkrijgen, en Oost eenmalig 1000€.
Ook de loonparagraaf laat te wensen over, zeker als je kijkt wat er bij bijvoorbeeld Vopak is afgesproken (2024: 1500€ eenmalig, 2025 1500€ eenmalig en 2026 1,25% structureel)

Onvoldoende basis om nu verder te praten
Zijn het dan allemaal slechte voorstellen? Nee, Evos doet er goed aan om de werkgelegenheidsgarantie en sociaal plan (West) te verlengen en de BHV vergoeding gelijk te trekken. De bonden zien daarin echter geen basis om nu al het overleg verder te voeren. Er zal toch echt meer aandacht aan het gelijktrekken van alle arbeidsvoorwaarden gegeven moeten worden. Dit verhaal maken ze niet goed met een langere (en dus ook goedkopere) variant van de fitregeling, een plusje op de werk-privé kilometers (en verlaging op de zakelijke kilometers).

We gaan weer onderhandelen als we duidelijkheid hebben over de harmonisatie en de verslechteringen van tafel zijn. Met verslechtering bedoelen we de verlaging van de beloningsverhoging en een salaristabel waar de 1,5% AOW-hiaat voor wordt ingezet om de schalen op te hogen. Een eenmalige is geen verbetering van de cao.


Vakbonden willen rust op de werkvloer
Evos heeft vanaf april 2023 aangegeven dat de harmonisatie binnen twee jaar zou plaats vinden, waarbij de tijd genomen zou worden om het geheel uit te rollen. De vakbonden hebben meerdere malen aangegeven dat dit zorgvuldig moet gebeuren.  We willen eerst weten hoe deze uitrol er uit gaat zien en wat de gevolgen zijn. We willen geen verrassingen of onrust op de werkvloer. Evos lijkt daar weinig inzage in te willen gaan geven. We willen ook voorkomen dat er allerlei ‘detacheringscontracten’ worden afgesloten bij het cross terminal werken, waarbij je alsnog op East gaat werken onder de West arbeidsvoorwaarden. Managers worden al cross terminal ingezet alsof het één bedrijf is. De onrust wordt zo alsmaar groter.

Nawerking cao
Zoals eind 2023 gecommuniceerd in de nieuwsbrief over nawerking, blijven de arbeidsvoorwaarden voor iedereen op beide locaties wat het was -ook nu de looptijd van de cao is afgelopen

Hoe nu verder?
We hebben vragen gesteld aan Evos en wachten de reactie af. Het mandaat vanuit de leden was zoals opgesteld in de voorstellenbrief waar we mee zijn gestart. Indien we voorstellen krijgen die in de richting van de voorstellen komt, dan zullen we een ledenvergadering organiseren. Tot die tijd weet je kader collega te vinden dan wel je vakbondsbestuurder. We gaan niet voor verslechteringen en al helemaal niet voor onduidelijkheid.

Met vriendelijke groet,
mede namens de kaderleden Ayolt, Berthus, Leon, Jan Maarten en Martijn

Fadua Toufik

 

Downloads