Gefeliciteerd met jullie CAO bij Matrans

Jullie hebben met grote meerderheid voor de cao van Matrans gestemd.

Op maandag 31 mei zijn de stemmen geteld die zijn uitgebracht bij get digitaal stemmen voor jullie cao.  
91% heeft voor het onderhandelingsresultaat gestemd. CNV Vakmensen heeft samen met FNV Havens namens jullie, onze leden, voor een verbeterde Matrans CAO onderhandeld. Ook de FNV leden hebben het onderhandelingsresultaat goedgekeurd.

De resultaten bevatten o.a. ieder jaar automatische prijscompensatie, structurele loonsverhogingen, meer vaste banen voor jongeren en zwaar werk afspraken.

Met deze onderhandelingsresultaten is een grote stap gezet naar ‘ eerder stoppen met werken’ voor werknemers die zwaar werk hebben.

Hiervoor heeft FNV Havens een Zwaar Werk Model opgezet. Dit model is op 18 mei jl. gepresenteerd aan de partijen die in de Sociaal Economische Raad (SER) zitten. Ook de secretaris van de Stichting van de Arbeid (STAR) was daarbij aanwezig. De doelstelling van deze uitnodiging van de SER aan FNV Havens is om te kijken of dit model ook in andere sectoren in Nederland van toepassing kan zijn als een oplossing om de discussie over ‘ wat is zwaar werk’ te doorbreken. Tevens hebben FNV Havens en CNV Vakmensen samen met werkgevers uit de havensector bepleit dat er in oplossingen gedacht moet worden in plaats van problemen, aldus Gerard Baks directeur van ILS. Ook de verhoging van de vrijstelling van de RVU-boete is onderwerp van gesprek.

Werkgevers en werknemers regelen via dit CAO-akkoord structurele financiering om het ‘ eerder stoppen met werken’  te regelen. Maar CAO-partijen zijn niet van plan om een boete te gaan betalen die de overheid ooit heeft bedacht om eerder stoppen met werken te ontmoedigen. En sinds 2020 heeft de overheid in de gaten dat niet alle beroepen werkend de AOW-leeftijd kunnen bereiken en daar moet dan per sector maatwerkafspraken gemaakt worden. Daar hoort dus geen boete bij is onze opvatting.

De havensector bouwt verder aan goede afspraken conform het Zwaar Werk Model van FNV Havens. Eind juni is de uitslag van het referendum ECT bekend.

Dank voor jullie vertrouwen en steun. Daar zijn wij zeer blij mee.

De onderhandelingsdelegaties van FNV Havens en CNV Vakmensen

==================================================================================================
Vanaf vandaag neem ik, Corina Hensen, het stokje over van Tjeerd Orie, als bestuurder/onderhandelaar namens CNV Vakmensen.
Nog even iets over mij, ik heb vanaf 2005 tot 2019 bij APM Terminals gewerkt, het havenwerekdje is mij dus niet vreemd.
Als kaderlid ben ik betrokken geweest bij vele cao onderhandelingen, het sociaal havenakkoord en andere zaken.
En vanuit die rol, heb ik de overstap gemaakt om bestuurder te worden en dat ben ik sinsds 1 september 2020.

Vragen?
Heb je vragen, neem dan contact met mij op via email, whatsapp of bel.
Corina Hensen
Bestuurder CNV Vakmensen 
M: 06 42 06 01 08
E: c.hensen@cnvvakmensen.nl

Downloads