Stand van zaken bij Hapag Lloyd AG

Op verzoek van mevrouw Erika Priebee, Human Resources Manager BeNeLux van Hapag Lloyd AG, zijn de vakbondsonderhandelaars en twee kaderleden van CNV Vakmensen en FNV via MS Teams bijgepraat over de stand van zaken bij Hapag Lloyd AG in deze vreemde tijden.

Naast het feit dat het coronavirus er toe heeft geleid dat iedereen met onmiddellijke ingang op 13 maart jongstleden thuis moest gaan werken, werd digitaal werken bijzonder vlot en lovenswaardig soepel ingevoerd binnen het bedrijf.

Voorts constateerden we dat de onderlinge solidariteit tussen de werknemers onderling en van de werkgever met de werknemers van Hapag lijkt te zijn toegenomen door de corona-pandemie.

Het coronavirus houdt Nederland nog steeds in zijn greep. Inmiddels weten we ook van de minister-president dat de maatregelen langzaamaan versoepeld worden. Maar als we op de geluiden afgaan, heeft de wereldeconomie door de duur van de maatregelen zeker een flinke verslechtering opgelopen.

We begrepen in het gesprek dat bij Hapag Lloyd ook de gevolgen reeds voelbaar zijn. Zo wordt een duidelijke daling waargenomen in het transport van containers. Het transport naar Amerika is momenteel onstabiel en het transport naar India ligt nagenoeg stil. Daar heeft Hapag Lloyd last van. Toch werkt ook iedereen gestaag door vanuit de digitale thuiswerksituatie. Een zeer bewonderingswaardige en snelle transformatie. Zeker als je weet dat ook in deze periode het
schrijnende nieuws kwam dat een collega op de intensive care is beland. Daarover is iedereen eenduidig: daar was iedereen flink door van slag en zelfs de werkgever werd er emotioneel door geraakt. De onderlinge betrokkenheid binnen het bedrijf lijkt meer vergroot. Ook de werkgever geeft aan gezondheid en veiligheid van werknemers vooraan in het vizier te hebben staan.

Reiskosten
De werkgever brengt vakbonden er in dit gesprek van op de hoogte de reiskostenvergoeding -in goede afstemming met de ondernemingsraad- per 1 mei te hebben stopgezet, nadat die vanaf 13 maart wel was doorbetaald. Vakbonden geven aan dat het fijn is dat dit in goed overleg met de ondernemingsraad is gebeurd en ook dat het prettig is dat de werknemers hier begrip voor hebben. Procesmatig zou het netter zijn geweest als de bonden hiervan ook tijdig op de hoogte zouden zijn
gebracht. Dat signaal heeft de werkgever begrepen en belooft ‘beterschap’. Inhoudelijk geeft de werkgever aan dat ‘zodra werknemers weer naar de werkplek kunnen komen, de reiskostenvergoeding weer volledig wordt uitbetaald.’

Ervaring tijdelijke contracten
De werkgever geeft aan dat de meeste tijdelijke contracten niet afliepen in deze periode van thuiswerken en graag de nieuwe jonge medewerkers die dit betreft in dienst te willen houden na deze pandemie.

Functiewaardering
Het bedrijf is vanaf vorig jaar zomer bezig geweest om alle functiewaarderingen in kaart te brengen. Blijkbaar ligt er een concept voor wat nu naar de ondernemingsraad wordt gestuurd. Dit concept is al langs alle managers geweest om in de teams te bespreken. Vakbonden geven aan dat vakbonden gaan over de inschaling van mensen. Loonschalen zijn een onderdeel van de cao-tafel, het gesprek wat de werkgever met de vakbonden moet voeren.

Generatiepact
Verder is er gesproken over hoe een en ander ervoor staat betreffende het generatiepact. Dat moet oudere werknemers de kans gaan bieden eerder te stoppen met werken en tegelijk meer jongeren aan te kunnen gaan nemen. Dit onderwerp heeft niet in de prioriteitenlijst op nummer één gestaan de afgelopen tijd. Maar werkgever heeft er wel wat intern onderzoek naar verricht en zegt toe alle feiten hierover te zullen delen met de bonden, zodat die daar ook nog eens hun licht over kunnen laten schijnen.

Terugkeer op de werkplek
En last-but-not least is er gesproken over ‘wat als’ de maatregelen worden versoepeld en werknemers weer naar hun werkplek mogen? Heeft Hapag Lloyd daar een plan voor? De werkgever geeft aan dat er voor de Noord-Europese bedrijven binnen Hapag Lloyd een uitvraag ligt om per landendivisies de ideeën hierover weer te geven. Zodat er daarna een plan kan komen voor heel Noord-Europa. Het bedrijf hecht er waarde aan dat hierin één lijn wordt getrokken.
Na de persconferentie van de minister-president lijken de maatregelen beduidend sneller te versoepelen binnen de komende periode. Tot die tijd wensen we jou en je naasten een veilige en gezonde periode toe.

Nancy Abelskamp,
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5125 1159
M. n.abelskamp@cnvvakmensen.nl