Dit zijn je argumenten vóór het nieuwe pensioenstelsel

Dat het nieuwe pensioenstelsel er gaat komen lijkt wel zeker. De Tweede Kamer heeft er al mee ingestemd en in de Eerste Kamer is een meerderheid. Het CNV is daar blij mee. Maar misschien heb je zelf nog twijfels. Of heb je als kaderlid op de werkvloer te maken met sceptische reacties. Wat zeg je dan?

Vooropgesteld; het nieuwe pensioenstelsel is het resultaat van jaren onderhandelen tussen werkgevers, vakbonden, overheid en pensioenfondsen. We spreken dus eigenlijk over een onderhandelingsresultaat. Het CNV is er in grote lijnen heel blij mee, maar dat wil niet zeggen dat we over alle details even tevreden zijn. Veel dingen kunnen nog altijd beter, in onze ogen. Daar blijven we voor vechten. Maar het resultaat als geheel is goed.

Niet over één nacht ijs

Met de nieuwe regels alléén zijn we er natuurlijk nog niet. Het klopt dat er nog een hoop werk te doen is voordat we het oude stelsel hebben overgezet en het nieuwe stelsel als geheel staat. Dat klinkt ingewikkeld, en is het ook, maar je moet je tevens realiseren dat de voorbereidingen daarvoor ook al jaren aan de gang zijn. We gaan echt niet over één nacht ijs en zullen dat de komende jaren samen met alle deskundigen ook niet doen. Natuurlijk blijven er altijd onzekerheden over hoe bepaalde dingen in praktijk daadwerkelijk gaan uitpakken. Daarom houden we zeer nauw vinger aan de pols. Niemand mag nadeel ondervinden van de overgang.

Gevolgen mismatch steeds duidelijker

Wat wel zeker is, is dat het oude stelsel vervangen moest worden. Het kon de tand des tijds gewoon niet langer doorstaan. De oude regels waren gebaseerd op oude situaties. Waarin mensen bijvoorbeeld hun leven lang voor één baas werkten. Waarin nauwelijks nog zzp’ers waren en waarin we lang niet zo oud werden (en pensioen bleven ontvangen) als nu. Het gevolg van deze mismatch openbaarde zich steeds duidelijker. Ondanks economische voorspoed konden veel pensioenen haast niet meer geïndexeerd worden en moesten veel pensioenfondsen zelfs kortingen doorvoeren.

Beste gezamenlijke resultaat denkbaar

Dat kon zo niet verder, en dus was iedereen het erover eens dat het tijd was voor iets nieuws. Maar zo’n grote verandering is er niet zomaar. Het kostte jaren van onderhandelingen tussen meerdere partijen om te komen waar we nu zijn. Wat het CNV betreft misschien niet helemaal het onderste uit de kan, maar wel het beste gezamenlijke resultaat denkbaar. Voor alle mensen die werken én die met pensioen zijn.

Terechte zorgen, maar te overzien

Uiteraard leven er desondanks zorgen. Begrijpelijk. Niemand weet namelijk zeker of de nieuwe regels 100% gaan uitpakken zoals ze bedoeld zijn. Wordt het nieuwe stelsel niet te complex? Gaat de herverdeling van het pensioengeld wel eerlijk? En moeten we wel op dit moment nieuwe wetgeving laten ingaan nu de inflatie zo hoog is? Wat het CNV betreft allemaal terechte zorgen, maar ook zorgen die te overzien zijn. We hebben de 10 voornaamste op voor je op een rijtje gezet, met onze reactie daarop. Die reactie kun je gebruiken voor jezelf maar ook in je kaderwerk om lastige vragen van collega’s te beantwoorden.

Werknemers hebben zelf nog veel te kiezen

Wat ook helpt is de wetenschap dat er nog een hoop keuzes gemaakt moeten worden in de branches en bedrijven zelf. Keuzes waar de pensioenpremie betalende werknemers zelf nog invloed op hebben, via het CNV. We hebben die keuzemogelijkheden uitgebreid op onze site staan. Ook hier kun je mensen met twijfels op wijzen.

Algemene vragen

Heb je algemene vragen over het nieuwe pensioenstelsel en de rol van het CNV daarin? Neem contact op met een van onze pensioenexperts op: pensioenvragen@cnvvakmensen.nl. Heb jij of collega’s vragen over persoonlijke pensioensituaties, neem dan contact op met het eigen pensioenfonds.