Eindbod Textielverzorging

We hebben onderhandeld over jullie cao. Helaas is het niet gelukt om eruit te komen. Daarom hebben vakbonden werkgevers een eindbod gedaan.

Wij hebben op 4 december aan jullie werkgevers laten weten dat er maar één manier was om tot een cao te komen met vakbonden. En dat betekende een cao van één jaar, met een loonstijging per 1 juli 2020 en per 1 januari 2021, met een verbetering van de reiskosten en medewerking op het vlak van duurzame inzetbaarheid. Toch besloten werkgevers om nog vóór de onderhandelingen van 21 december per mail een ULTIEM BOD aan werknemers te doen.

“ULTIEM” BOD VAN WERKGEVERS
Wat betekent ultiem, in een ultiem bod? Dat was de eerste vraag die we ons stelden, toen we het bod van werkgevers lazen. Ultiem klinkt als “uiterst”, als het opzoeken van de grens. Maar als je echt niet verder kán onderhandelen, dan is het gebruikelijker om een eindbod neer te leggen. Het zogenaamde slikken-of-stikken bod. Dat was dit dus nog niet. Daarom schoven we maandagmorgen hoopvol aan de onderhandelingstafel aan.

Jullie werkgevers boden een cao voor 18 maanden (uiteindelijk is er al bijna een jaar voorbij, daarnaast boden werkgevers 2 cent reiskosten, 1% loonstijging voor de cao lonen en voor bovenschalers een bedrag in centen per juli 2021 en een ondergrens voor loongroep 2 van minimumloon +5%. En werkgevers wilden een aantal lang lopende discussies over uitleg van cao-regelingen in hun voordeel vastleggen. En voor de goede orde ‘ultiem” bleek te betekenen dat er alleen nog over punten en komma’s gesproken kon worden.

VAKBONDEN DOEN EINDBOD
Uiteindelijk zagen FNV en CNV na een ochtend onderhandelen geen andere mogelijkheid dan het formuleren van een eindbod, een allerlaatste poging om samen met werkgevers tot een cao te komen. Een bod dat wij zelf altijd een slikken-of-stikken bod noemen. En dat is het ook. Wij balanceren met ons eindbod op wat nog net wel en wat niet meer acceptabel is en we hopen dat werkgevers dat inzien en waarderen. De werkgevers hebben tot 28 december 12.00 uur de tijd om dit aanbod in zijn geheel te accepteren en een cao met vakbonden af te sluiten.

INHOUD EINDBOD

  1. Looptijd van 18 maanden (dus van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2021)
  2. Eenmalige uitkering van 125 euro te betalen in januari 2021 (compensatie van gemiste loonsverhoging per 1 juli 2020, de eerste dag van de nieuwe cao)
  3. Loonsverhoging van 2% per 1 januari 2021
  4. Reiskostenvergoeding wordt betaald over ALLE woon-werkverkeer kilometers
  5. Duurzame inzetbaarheid / regeling Vervroegd Uittreden: uitwerking binnen de Raltex, onder begeleiding van SPDI en met een evenwichtige bijdrage in het kader van co-financiering.
  6. Overige cao bepalingen continueren

Op 28 december laten we je weten wat werkgevers hebben besloten. Houd je mailbox dus in de gaten!!!

CNV Vakmensen
Willem Kruithof, bestuurder
E. w.kruithof@cnvvakmensen.nl