CAO Textielverzorging: van cruciaal naar te duur

CNV Vakmensen neemt het de werkgevers in de textielverzorging kwalijk dat zij de cao-onderhandelingen oneigenlijk op scherp zetten. Een heel crisisjaar lang zijn de werknemers in de textielverzorging als ‘cruciaal’ bestempeld. Zó cruciaal dat ‘werken met milde klachten’ zelfs gewenst was en verplicht werd gesteld. Nu het aankomt op een nieuwe cao is die status ineens verdwenen en is het volop crisis in de sector volgens diezelfde werkgevers. Hun loonbod is daarom ook ‘non-cruciaal’: 0% dus.

Waardering voor cruciaal beroep
Cruciaal beroep? Ja! Loonsverhoging? Nee!
In de textielverzorging verdien je niet veel. Sterker nog, dit jaar haalde het wettelijk minimumloon de cao al bijna in. Het is hard werk dat op den duur je lijf sloopt. Veel mensen halen hun pensioen niet zonder schade. In coronatijd wordt er op velen van jullie een groot beroep gedaan. Je moet naar je werk komen, ook als je “milde klachten” hebt en andere werknemers thuis zouden blijven. Je kan niet gemist worden. Een cruciaal beroep noemen werkgevers dat.

Geen loonsverhoging
In de cao-onderhandelingen ligt dat anders. Als bonden geen afspraak willen maken over verslechteren van de cao in onvoorziene omstandigheden (werkgevers noemen dat een crisis clausule), willen werkgevers geen loonsverhoging bieden. Dus dat betekent een cao voor één jaar tegen 0% loonsverhoging.

Maatwerk
Overigens maken bonden natuurlijk afspraken als bedrijven het water aan de lippen staat. Onze leden willen graag hun bedrijf overeind houden en hun baan zeker stellen. Artikel 58 van de cao regelt nu al dat we bestaande afspraken kunnen aanpassen als dat nodig is. Werkgevers hebben daar tot op heden geen gebruik van gemaakt, maar bonden staan klaar om maatwerk afspraken te maken.

Zekerheid
Kortom zolang wij niet willen toezeggen dat we algemene afspraken willen maken om verbeteringen terug te draaien, willen werkgevers je niets bieden. Maar wat is zo’n verbetering waard, als het niet zeker is en voor de hele sector teruggedraaid kan worden? Dan is je hele cao onzeker.

Klap in gezicht
Dit voorstel van werkgevers is een klap in het gezicht van werknemers in de textielverzorging. Het getuigt van een volkomen gebrek aan respect van werkgevers voor werknemers in de sector. Nul procent loon voor mensen die keihard werken, dat is onbegrijpelijk en niet te verkopen.

Reactie
Wij hebben hier geen woorden voor. En jullie?
We hebben jouw reactie nodig. We willen weten of jij het met ons eens bent.
Stuur jullie reactie naar: w.kruithof@cnvvakmensen.nl.

Willem Kruithof,
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 98
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl