Cao-onderhandeling Textielverzorging

De Cao-onderhandelingen Textielverzorging zijn gestart. Vakbonden en de werkgevers hebben hun voorstellen toegelicht en op 3 november gaan we verder. In de bijlage kan je de voorstellen van de werkgevers lezen.
In de vorige nieuwsbrief hebben we namens jullie aan werkgevers gevraagd: loonsverhoging, betere reiskosten, eerder stoppen met werken en betere werkomstandigheden, scholing en ontwikkeling, rouwprotocol.
En sinds 29 september weten we ook wat er op het verlanglijstje van werkgevers staat. Daarover straks meer.
We hebben het wensenlijstje van jullie werkgevers bijgesloten en ons advies is:

Lees het werkgever verlangslijstje goed. Lees wat jouw werkgever graag in de cao wil zien staan. Lees wat jouw werkgever voorstelt. En als je dat gelezen hebt, laat ons dan even per mail weten wat je ervan vindt naar w.kruithof@cnvvakmensen.nl. Want wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw mening. En als er dingen staan die je niet begrijpt, mail ons dan ook met je vragen, want niet alles staat even duidelijk op papier.

Onderhandelingsdag 2
0p 8 oktober zaten we op veilige afstand (1,5 meter) aan tafel met jullie werkgevers. Ze stelden ons vragen over onze voorstellen, zodat ze precies weten wat we daarmee bedoelen. Zelf legden ze hun wensenlijstje uit. Daarover mochten wij ook onze vragen stellen.
Zo snappen we nu waarom werkgevers een cao van 36 maanden willen afspreken in deze onzekere tijden. Dat heeft alles te maken met de negatieve effecten van corona op dit moment en de goede kans op verbetering over anderhalf jaar. We begrijpen dat werkgevers een balans zoeken tussen duurzame inzetbaarheid voor mensen en bedrijven en de kosten die daarmee gemoeid zijn/de prikkel die mensen krijgen om weer aan het werk te gaan. En we hebben gehoord dat ze nu nog niet willen zeggen wat naar hun idee de loonsverhoging moet worden, omdat dat afhangt van de overige voorstellen.

Begrijpen = mee eens?
Betekent “begrijpen” dat we het er ook mee eens zijn??? NEE HOOR, nog lang niet. Over alle punten op onze eigen verlanglijst en over alle punten op het wensenlijstje van werkgevers, gaan we nog heel uitgebreid met elkaar onderhandelen. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat we samen tot een nieuwe cao komen. Werkgevers EN werknemers.

Voorstellen aanscherpen
Werkgevers gaan hun voorstellen over duurzame inzetbaarheid beter op papier zetten in de komende weken. En nog deze week laten ze ons weten wat ze nu precies willen met die redactiepunten. Dat laatste gaan vakbonden trouwens zelf ook doen, wij gaan onze mening opschrijven over hoe je moet omgaan met zaterdagwerk, overwerk, oudere werknemers, ploegendiensttoeslag en alle andere redactionele punten (zie wensenlijstje werkgevers).

Verder praten
Op 3 november zullen we dan voor de derde keer onderhandelen met jullie werkgevers. We verwachten niet dat we dan al een cao-akkoord kunnen sluiten, daar is waarschijnlijk iets meer tijd voor nodig. We houden jullie op de hoogte.

Willem Kruithof
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 60 19 98
E  w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Downloads