Voorstellenbrief cao Low & Bonar

De onderhandelingen over jullie cao gaan binnenkort van start. CNV Vakmensen legt haar voorstellen voor de nieuwe cao graag op 18 maart om 14 uur aan jullie voor. Voor de medewerkers in Emmen wordt via Bluejeans de mogelijkheid om mee te praten geboden.

CNV Vakmensen voorstellen cao Low& Bonar 2020
Looptijd
CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van een jaar, te weten van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2021. Een langere looptijd is bespreekbaar maar hangt sterk af van de kwaliteit van de rest van de gemaakte afspraken.

Inkomen
CNV Vakmensen stelt voor om de salarisschalen en de feitelijke salarissen met 5 procent te verhogen. Dit geldt ook voor de vloer van de vakantietoeslag. Per structurele loonsverhoging stellen wij een vloer voor van 300 euro in de loonschalen.

CNV Vakmensen stelt voor de leeftijdsschalen af te schaffen en te vervangen door 2 aanloopschalen per functiegroep.

CNV Vakmensen vindt dat iedereen die in Nederland een inkomen verdient waarvan je kunt leven, een leefbaar loon. CNV Vakmensen stelt voor om de laagste loonschalen tot minimaal 130% van het WML te verhogen. 

Toekomstbestendig
CNV Vakmensen wil oudere werknemers op een gezonde manier hun pensioen laten bereiken en jongere werknemers een perspectief bieden binnen de sector/arbeidsmarkt. Hiervoor stellen wij een generatiepact voor. De oudere werknemer kan minder werken en een gedeeltelijke financiële compensatie krijgen, bijvoorbeeld 80% werken, 90% loon, 100% pensioenopbouw. Door de ontstane ruimte vindt er een herbezetting plaats door een jongere werknemer aan te nemen met een vast contract. Werknemers van 60 jaar of ouder en/of een dienstverband hebben van minimaal 30 jaar kunnen aanspraak maken op het generatiepact.

Zware Beroepen
Wij willen met werkgever de mogelijkheid bespreken om een voorziening op te nemen voor medewerkers om 3 jaar eerder te stoppen met werken in het licht van deze mogelijkheid voor zware beroepen.

Daarnaast vindt CNV Vakmensen het belangrijk dat medewerkers zeggenschap en regie hebben over hun eigen loopbaan. Wij stellen dan ook voor om medewerkers een structureel opleidingsbudget van 0,5% per jaar te geven. De werknemer bepaalt hoe en wanneer hij dit budget besteedt. Dit bedrag kan op een individuele leerrekening worden gestort. 

Gelijke rechten voor alle werknemers in de sector
Wij willen als CNV Vakmensen scheefgroei in de arbeidsverhoudingen voorkomen: “Gelijk loon voor gelijk werk”.Wij horen van meerdere kanten dat werven en behouden van gekwalificeerd personeel lastig is voor de sector. CNV Vakmensen stelt voor het aantal tijdelijke contracten zoveel mogelijk te beperken. Dit zorgt er mede voor dat de sector aantrekkelijker en minder kwetsbaar wordt. 

Kraamverlof Wij stellen een aanpassing van artikel 3.48 voor. Wet Arbeid en Zorg (WAZO) vervangen door Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).

Internationale solidariteit
CNV Vakmensen stelt voor wederom middelen beschikbaar te stellen voor een project ten behoeve van internationale solidariteit.

Wij behouden ons het recht voor met gewijzigde en/of aanvullende voorstellen te komen.