Voortgang cao-onderhandelingen Sappi Maastricht

Op maandag 19 februari hebben we de derde cao-bespreking gehad bij Sappi Maastricht. Gelukkig kunnen we concreter worden in waar we nu staan en waar wij als bonden heen willen. Wij hebben jullie in de vorige nieuwsbrief uitleg gegeven over het proces tot dusver. Wij willen jullie nu vooral informeren over de inhoud.

Eerst zullen wij de punten benoemen waarop een resultaat bereikt is tussen partijen en daarna zullen wij de punten benoemen waar partijen het nog niet eens zijn. Laat er echter geen misverstand over bestaan, een resultaat in de onderhandelingen is er pas als we het op alle onderdelen eens zijn over dat resultaat. Daarvoor moet er dus nog wel stevig onderhandeld worden. Als we dan een compleet resultaat hebben, is er nog geen akkoord. Dat is er pas wanneer jullie, de leden van de bonden hebben ingestemd met het bereikte resultaat. Dat gebeurt zoals gebruikelijk in ledenvergaderingen die we daarover zullen gaan organiseren zodra er een resultaat is.

De punten waar partijen het tot nu toe over eens zijn geworden:

Minimum uurloon:
Een minimumloon van €16,00 bruto per uur.  Voor mensen in een BBL-traject geldt dit echter pas 8 maanden na de start van hun BBL-opleiding. Per slot van rekening investeert werkgever ook in deze mensen in tijd en geld.
Regeling Vervroegd Uittreden (RVU):
Werkgever stemt in met continuering van deze regeling voor duur dat dit vanuit de overheid nog mogelijk.  Sappi zal ook de overheid en werkgeversorganisaties vragen voortzetting van deze regeling mogelijk te maken na 1 januari 2026.
Leegloopdagen:
Werkgever gaat akkoord met de voorgestelde verlaging van leegloopdagen naar 4 dagen per jaar.
Reiskosten:
Werkgever gaat akkoord met de voorgestelde reiskostenvergoeding woon-werkverkeer van het fiscale bedrag van €0,23 per kilometer. Wel houdt werkgever vast aan het bestaande maximum van 40km enkele reis.

De punten waar (nog) geen resultaat bereikt is:

Duur cao:
Werkgever heeft de voorkeur voor een tweejarige cao. De bonden daarentegen willen liefst een eenjarige cao. Wij staan echter wel open voor tweejarige cao, mits werkgever dan met een goed voorstel komt.
Prestatiebeloning:
Bonden hebben prestatiebeloning voorgesteld voor de schalen 1 t/m 8. Werkgever heeft hier positief op gereageerd, maar bonden kunnen zich niet vinden in de voorgestelde uitvoering ervan door werkgever. Om die reden hebben de bonden voorgesteld om tijdens de looptijd van de nieuwe cao een werkgroep samen te stellen om hier onderzoek naar te doen. Vervolgens zal deze werkgroep een advies formuleren voor de daaropvolgende cao-onderhandelingen.
Jubileumuitkering:
Bonden stellen voor om de “oude” originele tekst hierover (artikel 60) weer in de cao op te nemen. Werkgever komt hierop terug met een tegenvoorstel.
Opleidingen:
Werkgever wil graag extra investeren in opleiding en komt nog met een voorstel.
Verlof:
Werkgever wil de vele vormen van verlof terugbrengen naar vier basisvormen te weten Wettelijk verlof, Bovenwettelijk verlof, Bijzonder verlof en ADV. Hierbij is wel de garantie gegeven dat mensen van bestaande rechten niets hoeven in te leveren en ook het perspectief naar de toekomst blijft bestaan. Werkgever komt nog met een concreet voorstel.
Loongebouw:
Werkgever wil vanuit een werkgroep bekijken hoe een en ander omtrent het loongebouw aantrekkelijker ingericht kan worden. Dus ook hier zal voor de duur van de nieuwe cao een werkgroep ingesteld worden om een en ander te onderzoeken.
Loonparagraaf:
Omdat de bonden een eenjarige cao prefereren en de werkgever een tweejarige cao, hebben de bonden werkgever verzocht om een voorstel te doen hierin.
Op basis van een tweejarige cao heeft werkgever afgelopen maandag het volgende voorgesteld:

Jaar 1: Per 01-04-2024 een verhoging van 4%
Jaar 2: Per 01-04-2025 een verhoging van 4%

Bonden zijn beste bereid te praten over een tweejarige cao. Daarom hebben zijn hierop conform de wens van de achterban, een tegenvoorstel gedaan in een hybride vorm. Ofwel een tegenvoorstel in “procenten en centen”.

Jaar 1: Per 01-04-2024 een verhoging van 4% plus € 50,00 bruto per maand
Jaar 2: Per 01-04 2025 een verhoging van 4% plus € 50,00 bruto per maand

Met het voorstel van de bonden, in totaal bijna 11 procent loonstijging in twee jaar tijd, is de koopkrachtdaling van de afgelopen jaren geheel ingelopen en is er ook nog sprake van een stuk extra loonsverhoging daar bovenop.

Vervolg

Wij wachten de tegenreactie van werkgever af in de volgende bijeenkomst op woensdag 13 maart aanstaande. Daarna zullen wij bijeenkomsten organiseren om een en ander aan jullie toe te lichten en het net op te halen over eventuele vervolgstappen.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren, of je vraag stellen. Klik hier om naar de cao-pagina te gaan, of vind deze via www.cnvvakmensen.nl/caos.

Namens de onderhandelingsdelegatie: vakbondsbestuurders Wilfred Jonkhout (FNV), Jos Poukens (ACV) en kaderleden Armand Somers (CNV), Maurice Limpens (CNV), Roy Wijkman (FNV) en Jean Weijzen (ACV)

Remy Biesmans
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 2833 4284
E: r.biesmans@cnvvakmensen.nl