Voorstellenbrief cao Sappi

Op deze pagina treft u van CNV Vakmensen de voorstellen aan voor een nieuwe cao. Uitgangspunten voor deze cao-voorstellen zijn de input van onze leden, werkzaam binnen Sappi Netherlands (hierna Sappi), het arbeidsvoorwaardenbeleid én tot slot uw huidige cao. Hierin kan in alle gevallen een parallel getrokken worden met de kernbehoeften van werknemers, te weten: grip op inkomen, grip op werk en grip op leven.

Duur en looptijd

Op basis van onderstaande voorstellen willen wij de cao afsluiten voor de duur van één jaar, ingaande op 01 april 2024 tot en met 31-03-2025.

Beloning

De inflatie is weliswaar gedaald maar het inkomen versus stijgende kosten en levensonderhoud is nog niet gerepareerd. Daarom stellen wij wederom een loonsverhoging voor van de schaallonen en de feitelijke salarissen. Onze leden staan open voor een combinatie van centen en procenten. Graag gaan wij met u in gesprek om één en ander hieromtrent toe te lichten. O.b.v. de input tijdens onze ledenbijeenkomsten stellen wij voor dat het minimumloon omhoog gaat naar €16,00 per uur.

Reiskosten woon-werkverkeer

Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen werkgevers steeds verder weg moeten naar personeel moeten zoeken. Dat betekent dat je als werkgever ook aantrekkelijk moet zijn v.w.b. een vergoeding voor woon-werkverkeer. Vanwege het bovengenoemde zijn wij van mening dat de maximering van het aantal te vergoeden kilometers dient te vervallen. Daarnaast stellen wij voor om de fiscaal maximale reiskostenvergoeding te vergoeden conform de geldende overheidsregels.

Rouwverlof

We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: het verlies van een dierbare. Een ouder, partner, een kind. Het zijn gebeurtenissen die diep ingrijpen en je leven totaal op zijn kop kunnen zetten. Hoe belangrijk is het dan dat er een veilige werkvloer is waar begrip en rouwkennis aanwezig is. Waar je, samen met je werkgever, onderzoekt wat nodig is om op een goede manier weer aan het werk te gaan. En te blijven. Dat is voor iedereen anders. Het is maatwerk. Het CNV zet zich actief in voor het realiseren van flexibel opneembaar doorbetaald rouwverlof van twee weken. Flexibel inzetbaar wanneer deze behoefte er is.

Afbouw leegloopdagen

Werknemers ervaren de leegloopdagen als een behoorlijke belasting op hun privéleven. Daarom stellen wij voor om deze dagen binnen redelijke termijn af te bouwen

Prestatiebeloning (2%-4%-6%)

Ieder draagt diens deel bij aan het succes van de organisatie. Daarom pleiten wij ook voor een gelijkwaardige prestatiebeloning binnen alle loonschalen gelijkaardig aan loonschaal 9 en 10, dus ook voor de loonschalen 1 tot en met 8.

Jubileumuitkering

Wij stellen voor om de jubileumuitkering zoals deze het laatst geldend was terug in de cao op te nemen.

Vergoeding vakbondscontributie

Graag zien wij een continuering van de fiscale verrekening van de vakbondscontributie.

Werkgeversbijdrage CNV Vakmensen

Graag zien wij een continuering van de werkgeversbijdrage aan CNV Vakmensen.


Met vriendelijke groet, namens de cao Commissie van CNV Vakmensen,
Rémy Biesmans Bestuurder Regio Limburg & Oost Brabant
M +316 2833 4284
E r.biesmans@cnvvakmensen.nl