Voorbereidingen cao Sappi Maastricht

Onlangs heeft jullie directeur Ferdinand Koster jullie geïnformeerd over de ontwikkelingen bij Sappi Maastricht.

Menigeen zal daar niet vrolijk van zijn geworden. Op een tweetal punten willen we kort reageren.

1. Op vrijwillige basis vervroegd de arbeidsovereenkomst ontbinden van oudere werknemers
Sappi heeft helaas relatief veel oudere werknemers die hoge ziektekosten met zich mee brengen. Om de toekomstige ziektekosten te reduceren benadert Sappi momenteel de oudere werknemers (63/64 jaar). Tijdens een persoonlijk gesprek worden dan de mogelijkheden besproken om op basis van vrijwilligheid vervroegd uit te treden/het contract te ontbinden in combinatie met een vertrekpremie. In eerste instantie ziet het voorstel van Sappi er aantrekkelijk uit. Aan het beëindigingsvoorstel van Sappi kleven echter heel wat juridisch getinte (verborgen) aandachtspunten, die de betreffende leden veel, heel veel geld kan kosten. Ik adviseer de betrokken leden dan ook vriendelijk doch dringend het voorstel van Sappi eerst met mij af te stemmen/niet direct voor akkoord te ondertekenen.

Op 30 september a.s. heb ik met HR manager Lobke Vliegen een afspraak om deze problematiek te bespreken. Wordt dus vervolgd.

2. Voorbereidingen cao onderhandelingen 2020
Met het oog de cao-onderhandelingen begin 2020 heeft jullie directeur het personeel (maar ook ons) recent geïnformeerd hoe de vlag er bij Sappi nu bij hangt: Sappi maakt forse verliezen. Om deze verliezen om te bouwen tot een winstgevend bedrijf heeft Ferdinand Koster alvast enkele voorgenomen impopulaire maatregelen op het gebied van jullie arbeidsvoorwaarden voor ogen:

  • werknemers moeten pensioenpremie gaan betalen;
  • extra terugkomdagen, minder ATV-dagen.
Kort en goed: Tijd voor bezinning dus. Op 30 september a.s. hebben de drie vakbonden overleg om de inzet voor de komende cao-onderhandelingen te bespreken en op elkaar af te stemmen.

Heb je suggesties? Mis je nog iets in de cao Sappi? Ik hoor het dan graag voor 30 september.
Jullie zien, we maken werk van jullie werk! Wil je meer weten over de voordelen van een lidmaatschap bij CNV Vakmensen? Kijk dan op onze site www.cnvvakmensen.nl.
Actie: eerste 6 maanden à 50%.

Mede namens Ralph Hamelers, kaderlid

Jean-Marie Severijns,
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51602160
E j.severijns@cnvvakmensen.nl