Recht op 300 euro ontwikkelingsbudget in cao Kartoflex

In de huidige cao staat een afspraak over persoonlijke ontwikkeling. Binnen twee jaar (2020 en 2021) heeft een werknemer in totaal recht op 300 euro. Dit kan de werknemer besteden bij Tiptrack.
Afspraak in de cao
Sociale partners vinden het belangrijk dat werknemers in de sector Kartonnage en Flexibele Verpakkingen zich blijven ontwikkelen. Dit hoeft niet direct een jarenlange scholing te zijn. Bij blijven met nieuwe ontwikkelingen en bekend worden met digitale programma's zoals app's kan daar ook bij helpen. In januari zijn er twee folders naar jullie toe gestuurd waarin Tiptrack één van de onderwerpen was.

Via het Fonds Collectieve Belangen is er een app voor je smarttelefoon beschikbaar gekomen waar je over allerlei zaken meer te weten kan komen. Je moet hierbij denken aan: 
  • hoe ga je verstandig met je geld om (budget coaching);
  • gezondheidstips;
  • cursus blind typen;
  • hulp bij loopbaanvragen;
  • en nog veel meer en er komen nog steeds nieuwe producten bij.

Een aantal van de producten zijn gratis en aan een aantal zijn kosten verbonden. In de cao hebben we ook een budget geregeld van 2 keer 150 euro. De eerste 150 euro kwam in 2020 beschikbaar. De tweede 150 euro komt in 2021 vrij. Heb je het budget van 2020 nog niet besteed dan wordt dat opgeteld bij het budget van 2021. Het budget kan alleen aan producten van Tiptrack worden besteed. Het wordt niet via de loonstrook uitbetaald. Gebruik je het niet dan vervalt het aan het einde van het jaar.

Hoe kom je bij Tiptrack?
Je werkgever kan bij Triptrack inlogcodes aanvragen. Een flink aantal bedrijven hebben dit nog niet gedaan. Volgens de cao heb je er wel recht op. Vraag na bij je werkgever wat jouw inlogcode is. Heb je een inlogcode dan kan je een account aanmaken. Heb je een account dan kan je gaan kijken in het systeem en aankopen doen. Je werkgever kan niet zien wie er een aankoop doet en waar je naar kijkt. Wel krijgt hij de rekening van de aankopen. Daar staat niet op welke werknemer dat heeft besteed. 

Vraag
Graag zou ik willen weten bij welk bedrijf de inlogcodes zijn verstrekt of niet. Wanneer het niet verstrekt wordt kan ik de werkgever erop wijzen dat dit een cao afspraak is en naleving van de cao eisen. Het is belangrijk dat de cao afspraken uitgevoerd worden. In de onderhandelingen over de cao was dit een belangrijk punt.

Andere afspraken voor werknemers in de cao
Er zijn nog twee andere afspraken in de cao waar je als werknemer een beroep op kan doen. Dat zijn: 

  1. Hulp bij vragen over je loopbaanontwikkeling. Hulp bij het maken van keuzes over studiemogelijkheden of hulp bij het kiezen van een ander beroep vanwege gezondheidsklachten. Je leert je eigen mogelijkheden beter kennen. Hier heb je 1 keer per 5 jaar recht op.
  2. Als je ouder bent dan 50 jaar een financieel adviesgesprek om te kijken of je eerder kunt stoppen met werken. Dan worden alle financiële aspecten bekeken. Dit gebeurt via een persoonlijk gesprek. Werkgever wordt niet op de hoogte gesteld. Je krijgt dan een goed beeld wat wel en niet kan. De eerder gevoerde gesprekken werden door de deelnemers als zeer positief ervaren.

Dit kan je aanvragen op de website van FCB Verpakkingen.  Voor beide afspraken geldt dat het niet aan werkgever wordt gemeld. Het adres van de website is https://www.fcb-verpakkingen.nl/.

Mocht je nog vragen op opmerkingen hebben kan je contact met mij opnemen.

Jacqueline Kraan
bestuurder CNV Vakmensen
M 0 51 60 20 48 
E j.kraan@cnvvakmensen.nl 

 

Downloads