Derde onderhandelingsronde cao Kartoflex

Derde ronde cao-overleg verloopt stroef en resultaat is nog ver weg. Standpunten liggen nog ver uit elkaar.

Afgelopen dinsdag 11 juli hebben wij voor de derde keer onderhandeld over jullie nieuwe cao. De onderhandelingen verliepen zeer stroef en moeizaam en we lijken nog ver weg van een resultaat. Een paar zaken zijn onbespreekbaar, zoals het afspreken van een RVU-regeling of het opnemen van een jubileumuitkering in de cao. Argument van de werkgever: “wij kunnen niet aan alle werkgevers de verplichting opleggen dat ze daar geld voor vrij moeten maken (reserveren)” én “ wij gaan zeker niet een werknemer belonen die al jaren in de sector werkt”. Dat betekent dus dat alle werknemers overgeleverd zijn en blijven aan de willekeur van de werkgever waar jij werkt.

Loonbod

Ten aanzien van loon zijn de werkgevers van een loonbod van 5% per oktober 2023 en 5% oktober 2024, voor een 24 maanden cao, gegaan naar 5% per oktober 2023, 2,5% per april 2024 en 2,5% per oktober 2024 voor een cao van 18 maanden. Dat is omgerekend ongeveer 6,3% op jaarbasis.

Voor ons is dat loonbod én de looptijd onvoldoende en past niet bij onze uitgangspunten. Wij hebben gevraagd om een nieuw loonbod en een kortere looptijd.

Waar werkgevers wel ineens mee kwamen is om de loonschalen, 1 tot en met periodiek 2, schaal 2 tot en met periodiek 1 en schaal 3 tot en met periodiek 1 vanaf juli 2023, te verhogen met een bedrag omdat deze door alle verhogingen rondom het minimumloon lager uitkomen dan de aanloopschaal uit de cao. Echter, zodra wij overeenstemming zouden hebben over de cao-loonsverhogingen dan zouden die niet gaan over het verhoogde bedrag, maar over de loontabellen uit de cao. Een zeer ingewikkelde constructie die alleen kan als de cao opengebroken wordt, aangezien de cao nog doorloopt tot en met september. Veel makkelijker is het om de aanloopschalen uit de cao te halen, dan voorkom je nu het ontstane probleem maar ook voor de toekomst. Werkgevers willen dit uiteraard niet, maar ze willen ook de cao niet openbreken. Ze willen wel de aanloopschalen verslechteren, waarmee het probleem ook opgelost zou zijn.

Jaarurennorm

Tot slot: in de vorige cao is afgesproken dat een werkgroep zich zou buigen over de voorwaarden van een jaarurennorm. Die werkgroep heeft een heel document opgesteld om op te nemen in de cao. Conclusie van de werkgevers: te ingewikkeld, er zijn maar weinig bedrijven die werken met een jaarurennorm, waarom zouden we daar regels voor vastleggen.

Wij vinden dit onaanvaardbaar: er zijn bedrijven die nu al werken met een jaarurennorm. Niemand weet hoe die bedrijven met de arbeidsvoorwaardelijke aspecten omgaat, denk aan: hoeveel uren kan iemand meer ingezet worden in een bepaalde periode? Wat doe je aan het einde van het jaar met meeruren of minuren? Vakbonden hebben daarom aangegeven dat wij in de cao willen vastleggen dat, als een bedrijf met een jaarurenmodel wil werken, zij in overleg moeten met de vakbonden om de arbeidsvoorwaardelijke aspecten vast te leggen. Jullie willen niet weten hoeveel weerstand dit voorstel opriep!

Peiling loonbod werkgevers eind juli

Kortom: een resultaat is nog ver weg. Op 6 september hebben wij weer een nieuwe ronde gepland staan. In de tussentijd zullen wij een peiling gaan houden over het loonbod van de werkgever. Dat zal eind juli online gaan plaatsvinden. Daarover ontvangen jullie apart weer een bericht.

In de bijlage vinden jullie een overzicht van de standpunten tot nu toe van de werkgevers op onze voorstellen.

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Kartonnage en flexibele verpakkingenkun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of je stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.

Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt dan ga je naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul Kartonnage in het zoekveld. Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou!

Maak je collega lid van de vakbond

Zet dit bericht door. We hebben elkaar straks hard nodig. Samen staan we sterk! Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Zonder leden geen cao. Nieuwe leden betalen slechts 20,23 euro voor de eerste 6 maanden. Ze kunnen lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
E.: j.kraan@cnvvakmensen.nl
M.: 06 5160 2048
Bertus Jansen van Roosendaal, kaderlid

en
Monique Daamen
Bestuurder FNV Procesindustrie
Ronald Kampinga en Petra Poecke, kaderleden FNV

Downloads

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error