Gesprekken over cao Essity Gennep mislukt, ledenraadplegingen begin februari

De hervatting van de onderhandelingen over jullie cao voor het komend jaar is op een grote teleurstelling uitgelopen. Na de afwijzing van het eindbod van de directie van Essity Gennep door een overgrote meerderheid van de leden van FNV en CNV Vakmensen had die directie zich alsnog bereid verklaard om te overleggen over de cao en de ontstane situatie. Dat overleg heeft plaatsgevonden op donderdag 28 december.

De houding van Essity in dat gesprek was echter respectloos tegenover haar werknemers. De constructieve houding van de bonden in dat overleg werd beantwoord met een niet serieus te nemen voorstel van de kant van de werkgever. Daarop hebben de bonden het overleg direct afgebroken om opnieuw met de leden in overleg te gaan.

Voorstel

Het voorstel dat jullie werkgever in eerste instantie deden tijdens het gesprek was qua loon gelijkwaardig aan het eindbod dat door jullie is afgewezen. Op zich was dat al een schoffering van de bondsdelegatie. Om de goede wil te tonen hebben de bonden daarop een voorstel gedaan dat in hun ogen nog net acceptabel zou zijn voor de leden. In plaats van ons eerste voorstel van 6,5 procent per 1 januari 2024 voor een cao met een looptijd van één jaar, hebben we aangeboden de looptijd te verlengen met drie maanden. 6,5 Procent en een cao voor 15 maanden, dus tot en met maart 2025.

Het voorstel dat de werkgever daarop op tafel legde was echter te bizar voor woorden. Het kwam neer op:

  • Een cao van 18 maanden, dus tot en met juni 2025
  • 4,5 procent loonsverhoging per 1 januari 2024
  • 0,75 procent per 1 oktober 2024
  • 0,75 procent per 1 april 2025.

In vergelijking met het afgewezen eindbod, waarin de directie 4,5 procent voor een termijn van 12 maanden bood, is dit voorstel van de directie een grote verslechtering. In plaats van 4,5 procent op jaarbasis, betekent het laatste voorstel van jullie directie een salarisverbetering van ongeveer 3,4 procent op jaarbasis. Dat is echt veel minder dan onze vraag van 6,5 procent en ook veel minder dan jullie werkgever in het eindbod aan jullie heeft laten voorleggen.

Afbreken gesprekken

Jullie directie heeft gecommuniceerd dat ze verbaasd waren over het afbreken van de gesprekken door de bonden. Dat geeft aan dat ze nauwelijks een idee hebben van het effect van hun voorstellen. Voorstellen die inhouden dat:

  • Jullie blijvend gaan achterlopen bij de inflatie van de afgelopen jaren, jullie gaan er dus in koopkracht op achteruit.
  • De intentie eerder uitgesproken om de achterstand in de beloning van Essity Gennep ten opzichte van Essity Hoogezand en Suamar goed te maken lijkt door jullie directie niet gestand te worden gedaan.
  • Dat jullie directie fors onder de gemiddelde loonstijging in de industrie wil gaan zitten. Gemiddeld is die loonstijging namelijk 7,1 procent.

Zo’n slecht voorstel van de werkgever was voor ons geen basis om verder te praten. Daarom hebben we na het aanhoren van dat laatste voorstel van de werkgever het overleg meteen afgebroken en aangekondigd dat we opnieuw in overleg te gaan met jullie in ledenraadplegingen. Die zullen op 5 februari van dit jaar gaan plaatsvinden. Jullie krijgen twee weken tevoren een nieuwsbrief waarin jullie worden uitgenodigd voor deze bijeenkomsten. In die ledenraadplegingen zullen we het, indien nodig, ook hebben over manieren waarop we jullie directie kunnen bewegen de werknemers van Essity Gennep serieus te nemen en met respect te behandelen.

Mede namens, Wilfred Jonkhout (vakbondsbestuurder FNV Procesindustrie), Hans Lemmen, Frank Rutten, Naadir Ouechten (kaderleden FNV) en Hans Mickers (kaderlid CNV Vakmensen),

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 2048
E j.kraan@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error