Aanpassing cao akkoord NXP

Op donderdag 17 januari jl. hebben alle 4 de bonden een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan voor NXP. Een grote meerderheid van de CNV leden heeft ingestemd met dit resultaat. Dit was ook het geval bij de Unie en VHP2.

Een meerderheid van de FNV leden heeft niet ingestemd met het bereikte resultaat. De reden hiervan is dat het opnieuw invoeren van de 3% AIP-bonusregeling voor de vakgroepen 10 t/m 45 geen onderdeel uitmaakte van het bereikte resultaat. Dit heeft ertoe geleid dat de bonden afgelopen donderdag opnieuw met NXP aan tafel zijn gegaan om de ontstane situatie te bespreken.

Uitkomst van dit gesprek is dat NXP alsnog een verbetering wil doen op het bereikte onderhandelingsresultaat. NXP is bereid om in 2020 de 3% AIP-bonus weer in te voeren voor de medewerkers in de vakgroepen 10 t/m 45. Uitbetaling van de bonus is in april 2021. Het recht op de 3% AIP-bonus wordt verrekend met 0,75% van de cao-verhoging in februari 2020. De ruilvoet is daarmee 1:4 geworden in plaats van 1:3 zoals NXP eerder eiste.

Deze uitkomst was ook de wens van onze leden tijdens de voorafgaande ledenvergaderingen en past dus binnen het mandaat van het CNV maar maakt geen onderdeel uit van het onderhandelingsresultaat. M.a.w. als CNV lid heb je niet je stem uitgebracht over het herinvoeren van de bonusregeling voor deze groep medewerkers.

In overleg met een aantal kaderleden hebben we besloten om niet het hele onderhandelingsresultaat inclusief deze wijziging opnieuw ter stemming voor te leggen omdat we dit unaniem als verbetering beschouwen. Ik wil je wel in de gelegenheid stellen om mij te benaderen als je vragen hebt over deze aanpassing of het er niet mee eens bent. Stuur mij dan uiterlijk 3 maart een email (h.jongsma@cnvvakmensen.nl). Afhankelijk van de reacties zal ik met de kaderleden bespreken wat dit betekent voor het onderhandelingsresultaat en het ondertekenen hiervan.

Met groet,

Mede namens de kaderleden van het CNV,
Henk Jongsma,
CNV Vakmensen,
06-22383073,
h.jongsma@cnvvakmensen.nl