De FME blijft cao blokkeren

In ons vorige pamflet hebben wij jullie laten weten dat de FME (die namens jouw werkgever onderhandelt over de nieuwe cao) allerlei eisen op tafel heeft gelegd, voordat de werkgevers met de vakbonden verder wilden verkennen of er mogelijkheden waren om eruit te komen.

Wij hebben als gezamenlijke vakbonden aangegeven dat wij van onze leden geen mandaat hadden om aan die eisen te voldoen. Dat is ook logisch, want de FME wil dat wij allerlei eisen van onze kant intrekken die erg belangrijk zijn voor werknemers. Het gaat dan over jouw zeggenschap over werktijden, een generatiepact voor jong en oud, jouw werk/privé balans, de vraag of jouw werkgever de afgesproken loonsverhoging uiteindelijk wel of niet gaat betalen, enzovoorts.

Opnieuw verkenningen
Vervolgens heeft de FME aangegeven toch met ons te willen praten zonder eisen vooraf. Vol goede moed zijn we het gesprek weer aangegaan vanuit het idee dat de FME nu eindelijk bereid zou zijn om serieus op de eisen van jou en je collega’s in te gaan. Maar ook nu werd snel duidelijk dat ook deze uitnodiging alleen voor de bühne was en dat de FME blijkbaar niet meer ruimte heeft gekregen van jullie werkgevers om met ons tot fatsoenlijke afspraken te komen. Op belangrijke punten handhaaft de FME namelijk onverkort haar blokkades.

Jouw werkgever is (nog) niet bereid om fatsoenlijke afspraken te maken
Uit deze gesprekken blijkt dat de werkgevers alleen maar afspraken willen maken die passen bij het jaar nul en niet bij een moderne sector zoals de Metalektro.

Zo geeft de FME aan geen afspraken te kunnen maken die werknemers meer zeggenschap geven over hun werktijden. Ook blijken geen afspraken mogelijk over minder belastende alternatieven voor (ploegen)roosters of over het beperken van ongebreideld overwerk.

Ook over het generatiepact zijn ze niet bereid tot serieuze stappen. Slechts een beperkte variant voor een beperkte groep werknemers, en een recht dat dusdanig is ingeperkt dat er van een recht eigenlijk geen sprake is. Meer is volgens de FME onbespreekbaar. Sterker nog: na maanden van stakingen bieden ze op mogelijke varianten binnen het generatiepact minder dan aan het begin van de onderhandelingen.

Op het gebied van loon wordt bovendien duidelijk dat de FME na maanden van stakingen, miljoenen euro’s aan schade voor werkgevers en werknemers, gemiddeld 2,9% loonsverhoging per 12 maanden wil geven. Dat is 0,1% meer dan hun eindbod van september 2018! En dat is minder dan in sectoren zoals de bouw, de motorvoertuigen, de zorg en de schoonmaak.

En let wel: via de VEP (vroegpensioen)-premie en de vermindering van de bijdrage van werkgevers aan het scholingsfonds wil de FME bijna 1,8% terugsluizen naar werkgevers. En dat terwijl heel Nederland het erover eens is dat werknemers nu eindelijk meer onder de streep moeten overhouden en het geld eerlijker verdeeld moet worden!

De FME geeft aan dat haar leden haar geen toestemming geven om de vakverenigingen meer tegemoet te komen. En jouw werkgever is een van deze leden.

Zorgen dat werkgevers hun werknemers nu eindelijk serieus gaan nemen
De werkgevers willen dus nog steeds niet eerlijk delen. Onbegrijpelijk en onverantwoord! De stakingen gaan dan ook onverminderd door. En wel zolang totdat de werkgevers eindelijk eens tot inzicht komen en de FME toestemming geven om fatsoenlijke afspraken te maken. En zodra de FME daartoe bereid is, komen wij natuurlijk graag weer aan tafel.

Zie bijgaand het gezamenlijke pamflet.

Loes Bezemer-Videler
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 30 00 36 07
E: l.bezemer@cnvvakemsen.nl

Piet Verburg
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 66 73 94
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl

 

Downloads