Update over functiehuis, verhuisregeling en uitzendregeling Hollandia

In de afgelopen maanden hebben vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen meerdere overleggen gevoerd met Hollandia over het functiehuis en heeft Hollandia voorgesteld de uitzendregeling te actualiseren. In deze nieuwsbrief informeren wij jullie over de laatste stand van zaken hierover.

Functiehuis
Hollandia heeft de wens het functiehuis te actualiseren en wilde dat door middel van het introduceren van functiefamilies doen, voor zowel de cao (ISF systeem) als boven-cao (Hay systeem) functies. Het doel hiervan is om gemakkelijk en snel te zien hoe je binnen Hollandia kunt doorgroeien en hoe dus de loopbaanpaden eruitzien. Hollandia was al in een ver gevorderd stadium om dit op korte termijn toe te passen zonder hier de vakbonden bij te betrekken. Op aandringen van de vakbonden hebben een aantal overleggen plaatsgevonden, omdat wij het niet eens zijn met wat Hollandia in uitvoer wilde brengen. Het inzichtelijk maken van loopbaanpaden is namelijk een ander doel dan functie-indeling en daarom kan de functiefamilie niet als indelingsinstrument gebruikt worden, maar moeten te allen tijde functieomschrijvingen opgesteld zijn voor alle functies die met het ISF systeem zijn gewaardeerd en onder de cao Metalektro vallen. Naar aanleiding van de gevoerde gesprekken heeft Hollandia dit ook ingezien en maakt jullie werkgever een aangepast plan van aanpak, waaronder het actualiseren van de functieomschrijvingen. Momenteel voeren Hollandia en de vakbonden gesprekken over concrete afspraken, zoals een bezwaar- en beroepsprocedure en dat bij eventuele lagere inschaling het huidige salaris en toekomstperspectief behouden blijven.

Verandering van huisvesting
Hollandia heeft bij de vakbonden aangegeven dat een groot gedeelte van het kantoorpersoneel dat werkzaam is op de Schaardijk in 2024 zal verhuizen naar een kantoorruimte in het Rivium in Capelle aan den Ijssel voor de duur van 5 à 6 jaar met als reden de groeiambities en uitbreiding van de productiefaciliteiten op de Schaardijk. Voor degenen die van locatie veranderen kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de reisafstand en reistijd en de vakbonden hebben hier dan ook vragen over gesteld aan Hollandia. Het zou maar om een beperkte groep werknemers gaan die een iets langere reisafstand zouden hebben en Hollandia bevestigt dat over de extra kilometers de reiskostenvergoeding wordt toegekend. Bovendien gaf Hollandia aan om alle werknemers de gelegenheid te geven om naar de Schaardijk te blijven reizen en dan per boot het water over te steken naar het Rivium, als werknemers dit liever willen. Ondanks dat Hollandia inschat dat de gevolgen van de verhuizing dus minimaal zijn voor werknemers, kan het voor jou persoonlijk wel degelijk grote impact hebben. Heb je vragen of zorgen naar aanleiding van de verhuizing, neem dan contact met ons op.

Uitzendregeling
Ook heeft Hollandia de vakbonden geïnformeerd dat er met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023 verhoogde vergoedingen gelden voor de gemaakte onkosten in geval van een overnachting. Daarnaast stelt Hollandia voor de uitzendregeling ook op andere plekken aan te passen, naast de onkostenvergoeding. Omdat de wijzigingen onderdeel zijn van de uitzendregeling waar vakbonden naast Hollandia en de Centrale Ondernemingsraad (COR) ook partij in zijn, betekent dit dat Hollandia dit niet eenzijdig kan doorvoeren, maar dat de leden van de vakbonden in de gelegenheid moeten worden gebracht om hierover te stemmen. Ondanks dat het dus al vanaf 1 juli 2023 wordt toegepast door Hollandia.

Stemmen
In de bijlage is het voorstel voor de nieuwe uitzendregeling toegevoegd. Alle leden van FNV Metaal en CNV Vakmensen kunnen hun stem uitbrengen of de wijzigingen wel of niet akkoord zijn. Geef bij het uitbrengen van je stem aan bij welke BV je werkt en eventueel waarom je voor of tegen stemt. Stemmen kan tot en met 29 februari 2024.

Is jouw collega geen lid van de vakbond, maar wil hij/zij wel stemmen? Maak diegene dan lid via Word lid van de FNV - FNV of Sluit je aan | CNV Vakmensen - Vakmensen | CNV Vakmensen.

Namens FNV Metaal en CNV Vakmensen
Elsa van der Kraats en Diana Kraan

Diana Kraan
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads