Een zoethoudertje of een fatsoenlijke cao?

Jij als werknemer bij Saval hebt van jouw directie een verzoek ontvangen om een loonsverhoging van 2,5% per 1 januari 2019 te accepteren. Maar aan die 2,5% zijn voorwaarden verbonden.

Een voorwaarde is dat deze loonsverhoging verrekend zal worden met de loonsverhoging die (als er een cao tot stand komt) wordt afgesproken in de cao. En misschien geldt ook nog wel de voorwaarde dat je afziet van acties/stakingen voor de cao.

Cao opblazen
Het lijkt erop dat de FME (de club die namens jouw werkgever onderhandeld) de cao wil opblazen, met hun poging om per bedrijf afspraken te maken over loon, in plaats van met de vakbonden via een cao voor de hele sector. Jouw werkgever wil zonder cao alvast een loonsverhoging toekennen en deze later verreken met de loonsverhoging die in de cao wordt afgesproken (als er een cao komt). Werkgevers mogen te allen tijde meer loon betalen dan minimaal is opgenomen in de cao (dus bovenop de cao-loonsverhoging). Maar dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat deze later dan verrekend wordt. Wij adviseren jou dan ook niet voor deze verrekening te tekenen! Met deze truc probeert men de cao te ondermijnen en ervoor te zorgen dat werknemers niet meer opkomen voor hun eigen belangen. En die belangen zijn natuurlijk veel groter dan die 2,5% loonsverhoging. 

Kat in het nauw
Als de werkgevers in de Metalektro bereid zijn om een eerlijke loonsverhoging af te spreken, waarom gaan ze dan niet in op de eis van de vakbonden van 3,5% per jaar? En als ze jouw belangen - en die van je collega's in de sector - zo hoog in het vaandel hebben staan, waarom weigeren ze dan serieus op de andere eisen van de werknemers in te gaan? Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De FME heeft door dat de eisen die jullie als werknemers op tafel hebben gelegd meer dan redelijk zijn. En dat werknemers in de Metalektro ook voor deze eisen staan! De FME wordt geconfronteerd met succesvolle stakingen in het hele land van moedige werknemers die gaan voor een rechtvaardige en moderne cao. 

Jouw werkgever heeft de oplossing in handen
De gezamenlijke vakbonden hebben alles geprobeerd om via onderhandelingen tot een rechtvaardige cao te komen. En dat willen we nog steeds. Jou werkgever heeft de oplossing in handen! Niet door jou een zoethoudertje toe te werpen in de vorm van een loonsverhoging (en dan schijnbaar te hopen dat je de rest van de cao maar vergeet) maar door degene die voor hem onderhandelen - de FME - samen met zijn collega werkgevers op te dragen te stoppen met het frustreren van het proces en eindelijk serieus in te gaan op werknemerseisen. Als je werkgever dat publiekelijk doet samen met de overige werkgevers in de Metalektro dan laat hij zien dat hij jouw belangen inderdaad serieus neemt. 

Het belang van een cao
Zonder cao komen er geen loonsverhogingen meer die voor de hele sector gelden. En je krijgt nu misschien die 2,5% in december, maar hoe zit het met de maanden in 2018 waarover je geen vergoeding hebt gekregen? En hoe zit het met je loonsverhoging over de jaren 2019, 2020 en verder. Want de prijzen en jou kosten zullen blijven stijgen. Maar stijgt je salaris dan ook? Een loonsverhoging wordt immers niet bij wet geregeld maar in de cao. 

En natuurlijk gaat de cao en ook de eisen van werknemers in deze onderhandelingen niet alleen over de loonsverhoging. In tegendeel zelfs. Een generatiepact is belangrijk voor de sector. Evenals dat uitzendkrachten uitzicht krijgen op een vaste baan en betaald krijgen naar het werk dat zij verrichten. Onze eisen gaan ook over een goede werk/privé balans en zeggenschap over je werktijden. Het gaat over het behouden van een goede pensioenregeling die betaalbaar is en het gaat erover dat jongeren een eerlijke betaling ontvangen. Om maar een paar dingen te noemen. Kortom: allemaal meer dan redelijke eisen die een cao modern maken en goed zijn voor de sector. 

Geen cao kan er bovendien ertoe leiden dat er reguliere werkdagen van 12 uur worden ingevoerd (zonder toeslag), dat het aantal vakantiedagen naar het wettelijke aantal van 20 daalt, dat je geen recht meer hebt op ATV, dat je bij ziekte minder loon krijgt doorbetaald enz. Al deze zaken zijn geregeld in de cao en niet in de wet. Geen cao meer heeft dus grote gevolgen voor je hele arbeidsvoorwaardenpakket!

Zeg ja tegen de cao Metalektro
Uit het hele land bereiken ons signalen van leden en kaderleden die aangeven niet in deze truc van de FME (werkgevers) te trappen en onverminderd te gaan voor een goede cao. We adviseren je als werknemers binnen Saval om ook nee te zeggen tegen deze loonsverhoging met verrekening en daarmee ja te zeggen tegen de cao! En als je werkgever er dan nog steeds voor kiest om je die 2,5% te betalen (zonder verrekening) dan krijg je daarbovenop nog eens de loonsverhoging die we in de cao gaan afspreken. Dat komt goed uit in deze tijden en dan is het "gebaar" van je werkgever geen zoethoudertje maar een erkenning van je bijdrage aan de onderneming. 

Arjan Huizinga
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl