De rechter verbiedt staking VDL Nedcar

Op woensdag 9 januari heeft een kort geding plaats gevonden op verzoek van de directie van VDL Nedcar om de staking van 10 en 11 januari te verbieden. De rechter heeft tot onze verbazing besloten dit verzoek toe te kennen.
CNV Vakmensen is uitermate verbaasd over deze onverwachte wending in de toekenning van het stakingsrecht, hetgeen binnen Nederland een grondrecht is en dus ook van toepassing is voor VDL Nedcar. Ondanks dit grondrecht heeft de rechter besloten het dringende verzoek van VDL Nedcar in te willigen en de staking voor donderdag 10 en vrijdag 11 januari te verbieden.

CNV Vakmensen is van mening dat hier het grondrecht geweld wordt aangedaan, zonder dat hierin een naar onze mening doorslaggevend argument voor aanwezig is. Dit besluit van de rechter is naar zijn oordeel gebasseerd op specifiek voor VDL Nedcar van toepassing zijnde argumenten. CNV Vakmensen is het hier absoluut niet mee eens, maar zal zich voor dit moment moeten schikken in het oordeel van de rechter. Voor CNV Vakmensen blijft het grondrecht om te staken echter onverkort van kracht. Wij gaan ons dan ook zeker beraden op welke vervolgstappen wij kunnen ondernemen.

Wij realiseren ons terdege dat ook de werknemers zeer teleurgesteld zullen zijn over deze uitspraak. Echter, wij moeten de uitspraak van de rechter volgen. Dit betekent dat jullie op donderdag 10 en vrijdag 11 januari de werkzaamheden volgens rooster moeten uitvoeren.

Wij hebben grote waardering voor de wijze waarop jullie tot nu toe hebben meegevochten in onze gezamenlijke strijd voor een goede cao. CNV Vakmensen zal jullie op de kortst mogelijke termijn informeren op welke wijze wij de vervolgstappen gaan inzetten.

Deze slag lijkt verloren, maar onze strijd om te komen tot een goede cao nog niet. Donderdag 10 en vrijdag 11 januari zal in ieder geval overal in het land wel gestaakt worden.

Ron Smeets
bestuurder
M 06 51 11 55 94
E r.smeets@cnvvakmensen.nl