Nieuws voor de leden werkzaam bij Croonwolter&dros

Als CNV Vakmensen informeren wij jullie regelmatig over zaken die binnen Croonwolter&dros spelen. Zeker na overleggen met jullie directie horen jullie van ons, ook nu weer.

Daarnaast hebben wij het in deze brief over de problematiek rond het coronavirus, gratis e-learning voor leden van CNV Vakmensen en een wisseling van de vakbondsbestuurder. 

Generatiepact Metaal en Techniek binnen Croonwolter&dros
We zijn naast de corona-crisis natuurlijk ook druk bezig met zaken die belangrijk zijn voor jou en voor onze leden binnen de sector Metaal. Daar hoort ook een belangrijke cao afspraak bij, namelijk het Generatiepact! Een mooie afspraak om minder te kunnen werken, zonder dat dat financieel onmogelijk wordt. Want dat is precies het doel van de gemaakte afspraken in de cao! 

Meerdere leden hebben ons geïnformeerd over de “spelregels voor het Generatiepact” binnen Croonwolter&dros. Dit zijn regels die het bedrijf op bedrijfsniveau (dus geen cao afspraken) wil maken naar aanleiding van het Generatiepact zoals in de cao is vastgelegd. 

In diezelfde bedrijfsspecifieke spelregels is ook een verhoging van de eigen bijdrage van een eventuele leaseauto opgenomen. Dit geeft dus een extra financiële verzwaring (zoals je weet zou je bij het kiezen voor het Generatiepact als recht 80% werken, 90% salaris ontvangen en 100% pensioen op blijven bouwen). Wij vonden als CNV Vakmensen dit geen goed idee, vooral ook niet omdat het Generatiepact juist in de cao is beschreven als een ontzie-maatregel en zeker niet als een “luxe keuze”. Gezond (fysiek, mentaal én financieel) de finish halen is het streven!  

Wij zijn dan ook in gesprek gegaan met jullie directie, de Ondernemingsraad en zelfs met de Centrale Ondernemingsraad van TBi. Helaas is het resultaat van die gesprekken dat Croonwolter&dros blijft bij hun plan en visie: de bestaande leaseregeling (waarin een verhoging van de eigen bijdrage in staat voor werknemers die zelf kiezen om parttime te werken) is volgens jouw directie ook van toepassing op werknemers die gaan voor het Generatiepact. Wij vinden dat niet logisch en zeker niet gewenst. 
De werknemers van Croonwolter&dros en ook andere collega’s in de sector Metaal en Techniek kiezen met het Generatiepact niet voor parttime werk (immers, dan zouden jullie ook geen pensioen van 100% blijven opbouwen). De werknemers waar het om gaat kiezen voor een ontziemaatregel die in het leven geroepen is door zowel vakbonden als werkgevers omdat iedereen beseft dat het risico binnen deze sector op uitval door het werk te groot is! 

Wij zijn dan ook teleurgesteld in de houding van Croonwolter&dros en TBi in deze zaak en adviseren jou en jouw collega’s dan ook om bij de overweging om gebruik te maken van het Generatiepact een pro-forma berekening op te vragen zodat je een weloverwogen keuze kan maken. 

Corona en Scholing
Nu al anderhalve maand staat werkend Nederland behoorlijk op zijn kop. Het coronavirus waait door het land en zorgt voor enorme aanpassingen op de werkvloer en natuurlijk ook in de privésfeer!
Wij kunnen ons voorstellen dat je heel veel vragen over het coronavirus in combinatie met je werk en je inkomen hebt. Op deze website van CNV Vakmensen: https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus staan heel veel vragen en antwoorden over je rechten en plichten die misschien op jou van toepassing zijn of die je eens even door wilt lezen.
Klik eens op de link en lees het een en ander. 

Wil je even niet aan corona denken en tegelijkertijd jezelf ontwikkelen? Dat kan! CNV Vakmensen biedt al haar leden gratis online trainingen aan tot 1 juni in samenwerking met GoodHabitz. In een e-mail die naar alle leden is verstuurd, staat vermeld hoe je jezelf hiervoor kunt aanmelden. Je kunt ook op de volgende link klikken, dan heb je gelijk alle informatie over de gratis online trainingen: Gratis online trainingen

Wisseling van vakbondsbestuurder
De afgelopen jaren was Piet Verburg vanuit CNV Vakmensen betrokken bij Croonwolter&dros. Als bestuurder, werkzaam bij CNV Vakmensen, behartigde Piet de belangen van jou en je collega’s op de werkvloer. Of het nu ging over de cao of collectieve regelingen specifiek voor Croonwolter&dros  daar was Piet bij betrokken. Vanaf 1 mei aanstaande legt Piet Verburg zijn taken neer als vakbondsbestuurder. De reden daarvan is zijn naderende pensioendatum. 

Natuurlijk is het niet zo dat met het vertrek van Piet ook CNV Vakmensen vertrekt, nee zeker niet! Als opvolger is Evert Jan van de Mheen nu de verantwoordelijke bestuurder vanuit CNV Vakmensen. Voor vragen kunnen jullie dan ook vanaf 1 mei bij Evert Jan van de Mheen, (ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl). Evert Jan zal dan de zaken voor jullie oppakken en zorgen dat de juiste antwoorden gegeven worden en de juiste hulp geboden wordt. 

Ten slotte
Onder normale omstandigheden zijn wij gewend fysiek naar de leden toe te gaan. Vanwege het coronavirus en de gevolgen daarvan is dit helaas nu niet mogelijk. Daarom alle contacten vooralsnog maar via de digitale snelweg en nieuwsbrieven. Maar ook via deze manier weten wij elkaar te bereiken! Heb je vragen of opmerkingen, neem dan via de e-mail contact op met Evert Jan van de Mheen ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Mede namens Evert Jan van de Mheen, bestuurder 

Piet Verburg
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 51 66 7394
E. p.verburg@cnvvakmensen.nl