Wij zijn uitgepraat!

28 maart is de 4de en laatste onderhandelingsronde geweest om te komen tot een nieuwe cao. Na dit overleg is onderzocht of er aan werkgeverszijde meer mandaat mogelijk was. Als dat het geval was, zou er 9 april verder worden gesproken. Het blijkt dat werkgevers niet meer ruimte hebben om het gedane voorstel te verbeteren. Daarom hebben wij geconcludeerd dat we uit-onderhandeld zijn.

Op 9 april heeft de cao commissie van CNV gesproken over de ontstane impasse. De cao commissie van metaal en techniek heeft daarom unaniem ingestemd met het versturen van het ultimatum en daarmee hebben ze ingestemd met acties in de sector.

CNV zal zich nu verder beraden op de inhoud van het ultimatum waarin we terug zullen gaan naar onze voorstellenbrief. Het ultimatum zal zo spoedig mogelijk naar werkgevers worden verzonden waarna acties op korte termijn onvermijdelijk zijn.

Samengevat zien de verschillen er als volgt uit:

CNV Voorstellen

Reactie werkgevers

12,5% loonsverhoging per 1 april 2024 (looptijd 12 maanden)

5% per 1 juli 2024 en 1,25% per 1 februari 2025 (looptijd 15 maanden)

Een stagevergoeding van €450,-

Mogen individuele werkgevers zelf beslissen

€2500,- diplomabonus voor BBL Leerlingen

Onderzoek naar diplomabonus

60-80-100 generatieregeling als recht

Sympathiek, niet bespreekbaar

Een verduurzamingsbudget van €2500,- en aanvulling geboorteverlof (5 weken 100%)

Sympathiek, niet bespreekbaar

Kilometervergoeding van 0,23

Niet bespreekbaar

RVU regeling in stand houden

Bespreekbaar, maar niet voldoende om de wachtlijst in 2025 weg te werken

5 mei als collectieve feestdag

Niet bespreekbaar

€15.000 voor internationaal vakbondswerk

Sympathiek, niet bespreekbaar

Daarnaast willen werkgevers graag de seniorendagen anders inrichten waarbij 55, 56 en 57 jarigen geen aanspraak meer maken op seniorendagen. Daarmee zouden seniorendagen tot AOW gerechtigde leeftijd mogelijk worden. Wel willen de werkgevers zeggenschap over de tijd waarop de seniorendagen worden ingeroosterd. Ook op dit punt liggen we nog ver uit elkaar.

Het is wat ons betreft duidelijk dat de werkgevers aansturen op acties. Sinds de start van de onderhandelingen blijkt dat werkgevers niet bereid zijn om de historisch hoge inflatie te repareren. Vanuit diverse kanten hebben wij signalen ontvangen dat de ‘gestegen loonkosten’ al lang en breed zijn doorberekend aan de klanten. Wat ons betreft mag dat zich ook vertalen in een (véél) beter loonbod.

Op onze website is een poll geopend waar je aan kan geven wat je van het eindbod vindt.Klik hier voor de poll en vul in

In de bijlage vind je ook een whatsappafbeelding met een doorkliklink naar deze poll. Stuur deze afbeelding via whatsapp door naar zoveel mogelijk collega’s. Zo kan iedereen, lid en niet-lid, zijn (protest) stem laten horen. Hoe meer mensen de poll invullen, hoe duidelijker voor de werkgevers dat we dit niet accepteren.

Houd je mail de komende weken in de gaten voor actieoproepen en bijeenkomsten. Deel dit gerust met je collega’s, want met jouw collega's staan we sterker. Introduceer jouw collega's en laat ze meeprofiteren van onze voordelen. Bij ieder nieuw krijg jij een cadeaubon van € 20,- en jouw collega betaalt voor de eerste 6 maanden slechts € 24,-

De cao online

De cao kan je ook online volgen Reageer of stel je vragen ben blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar de cao-pagina

Namens de cao commissie CNV

Johann Honders
bestuurder CNV
M:  06 3020 5136
E: j.honders@cnv.nl

Downloads