Onderhandelingsresultaat voor nieuwe cao motorvoertuigenbedrijf en tweewielerbedrijf!

De 5de ronde bleek iets taaier dan gedacht. Maar vandaag op 30 oktober tijdens ronde 6 konden we het toch eens worden over een onderhandelingsresultaat dat wij aan jullie voorleggen.

Resultaat

In het resultaat vind je in ieder geval de volgende afspraken terug:

  • Looptijd is 12 maanden geworden. Van 1 november 2023 tot en met 31 oktober 2024
  • Per 1 januari 2024 krijgen werknemers 6 procent structurele loonsverhoging over de feitelijke lonen. En in oktober komt hier nog 80 euro structureel per maand bij.
Bij een gemiddeld loon van 3000 euro levert dit 8,7% loonsverhoging op.

Gemiddeld salaris Percentuele verhoging in 12 maanden
2500 9,2%
2800 8,9%
3000 8,7%
4000 8%
  • Het kost de branche moeite om jongeren binnen te halen en ook te behouden voor de sector. We hebben voorgesteld om de jeugdlonen af te schaffen om aantrekkelijker te worden voor de jongeren om te blijven. Dit was voor nu nog een stap te ver, maar er is wel afgesproken om de jeugdlonen extra te verhogen.
  Nieuw Oud
21 jaar 100% 100%
20 jaar 90% 80%
19 jaar 75% 60%
18 jaar 65% 50%
16/17 jaar 50% 39,5%

  • Daarnaast wordt ook het loongebouw aangepast. Deze krijgt een meer logische opbouw en werknemers kunnen straks grotere stappen maken om hun eindloon te bereiken. Deze stappen leveren werknemers die nog niet aan hun eindschaal zitten gemiddeld 2,7% meer loon op per stap.
  • Verkopers krijgen de loonsverhoging over het vaste deel van hun salaris. Daarnaast krijgen verkopers die op feestdagen moeten werken een vrije dag ervoor terug. Nu wordt verondersteld dat een feestdag voor verkopers een gewone werkdag is.
  • Verder hebben we kunnen afspreken dat de wachtdag bij tweede ziektemelding eruit gaat.
  • Werkgevers wilden de leeftijd omhoog voor de leeftijdsdagen. Dit hebben wij tegen kunnen houden.
  • Alle varianten van het generatiepact een recht maken is niet gelukt. Wel is aangegeven door werkgevers hier verder over te willen praten wanneer duidelijk is dat de RVU-regeling geen vervolg gaat krijgen na 2025.

Stemming

Komende week ontvangen jullie een uitgebreidere mail met het volledige resultaat erbij en waarin ik jullie ga vragen of jullie kunnen instemmen met dit resultaat. Ook jullie collega’s die nog geen lid zijn krijgen de gelegenheid om hun stem uit te brengen. Dit kan via de website of je kunt de link om te stemmen delen met je collega’s.

Reageren?

Op de cao-pagina kun je jouw vragen en opmerkingen altijd kwijt. Veel van jullie hebben de weg naar de cao-pagina gevonden. Alle vragen en opmerkingen die daar gegeven worden zijn heel belangrijk voor ons in het onderhandelproces. Het gaat om jullie cao!

Voor vragen kun je ook mailen of een WhatsApp sturen.

Mede namens de caocommissie,
Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
M 06 5160 1989

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error