Holmatro: Informatie vanuit de gezamenlijke ledenvergadering en gezamenlijk voorstel

Afgelopen donderdag hebben de vakbonden een gezamenlijke ledenvergadering gehouden over de overgang van de cao Metaal & Techniek naar de cao Metalelektro. De positieve en negatieve gevolgen die dit heeft voor jullie arbeidsvoorwaarden en de overgangsvoorstellen van jullie werkgever hebben we met elkaar besproken. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk voorstel van vakbonden en ondernemingsraad voor wat betreft het seniorenverlof, generatiepact, pensioen en de mogelijkheden tot het kopen van verlof. Zowel de presentatie als dat overgangsvoorstel ontvang je bij deze nieuwsbrief.

Overgang naar de cao Metalelektro

In jullie personeelshandboek zijn al veel zaken geregeld die voldoen aan de cao Metalelektro. Het meest in het oog springende voordeel bij de overgang naar de cao Metalelektro is dat je er jaarlijks twee extra bovenwettelijke vakantiedagen bij krijgt.
Daar staat tegenover dat je zonder overgangsafspraken de opbouw van je seniorenuren verliest, je pas twee jaar later aan het generatiepact kan deelnemen en dat de mogelijkheden om verlof bij te kopen veranderen. Daarnaast ga je er in netto-inkomen iets in achteruit doordat je een hogere pensioenpremie betaalt. Daar staat wel een iets hogere pensioenopbouw tegenover.
Om dit te compenseren heeft jullie werkgever een overgangsvoorstel gedaan wat we op de ledenvergadering met elkaar besproken hebben. Dit overgangsvoorstel werd niet met enthousiasme onthaald. Met name dat de leeftijd op 57 jaar stond (en een dienstverband van minimaal 13,5 jaar) terwijl een groot deel van de mensen van 55 en 56 jaar geraakt worden kon niet op jullie goedkeuring rekenen. Verder gaven jullie aan jullie het belangrijk vinden dat jullie keuzevrijheid behouden in het opbouwen en opnemen van seniorenuren of deelnemen aan het Generatiepact. Aangezien jullie niet voor deze overgang hebben gekozen zouden jullie er niet op achteruit mogen gaan.

Overgangsvoorstel

Op basis van wat jullie tijdens de ledenvergadering aan ons hebben meegegeven hebben wij samen met de ondernemingsraad een overgangsvoorstel gemaakt op het gebied van seniorenuren, generatiepact, pensioen en het kopen van verlof. Dit voorstel tref je aan in de bijlage. Vandaag zullen wij dit met jullie werkgever bespreken. Wat daar uit komt zullen we uiteraard weer aan jullie voorleggen.
Verspreid deze nieuwsbrief ook gerust aan je collega’s die (nog) geen lid van de vakbond zijn. Samen staan we sterk!

Cao traject volgen?

Op de cao-pagina kun jij altijd reageren, je vragen stellen en het laatste nieuws lezen over jouw cao. Ga hier direct naar de cao-pagina 
Heb jij een collega die wel wil stemmen, maar nog geen lid is? Maak hem/haar dan lid en ga dan naar www.cnv-ledenwerven.nl/ en ontvang zelf een cadeaubon van €20,-. Tijdelijk betaald een nieuw lid in totaal € 20,23 voor zes maanden.
Vragen? Stel ze gerust. Mail naar: m.vanloon@cnvvakmensen.nl 

Met vriendelijke groet, de onderhandelingsdelegaties van FNV Metaal en CNV Vakmensen
Lennart Feijen & Micky van Loon 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error