Teleurstellend eindbod cao Metaal & Techniek

28 maart was de vierde en laatst geplande onderhandelingsronde over de cao Metaal en Techniek. Partijen zijn deze dag uit elkaar gegaan om de resultaten met hun achterbannen te bespreken en af te tasten waar nog enige ruimte zit.

Helaas zijn we tot de conclusie gekomen dat het gat tussen wat er geboden wordt en wat wij willen op dit moment onoverbrugbaar is. Werkgevers hebben een loonbod van 6,25% in 15 maanden gedaan, dit is gemiddeld 5% per jaar,  terwijl wij 12,5% vragen voor 1 jaar. Met dit loonbod betekend het dat werknemers in de sector er ca. 5% aan koopkracht op achteruit zijn gegaan. Dit is wat ons betreft onacceptabel, zeker gezien de tekorten in de sector.

Werkgevers hebben aangegeven dat er op dit moment niet meer ruimte is. Terugkijkend naar de loonontwikkeling in Nederland en de loonontwikkeling van de Metaal Techniek, is het onvoorstelbaar dat werkgevers niet meer loonruimte hebben.

Hoe nu verder

Dit betekent dat we jammer genoeg wéér richting acties gaan. Dinsdagavond 9 april komt de cao-commissie bij elkaar om deze situatie te bespreken. Hier zullen we beslissen of we overgaan tot het stellen van een ultimatum en wanneer daaraan geen gehoor wordt gegeven, we overgaan op acties!

We hopen dat er in tussentijd bij werkgevers meer ruimte wordt gevonden en dat het niet zover hoeft te komen. Op dit moment is het helaas wel de realiteit dat we ons hierop moeten gaan voorbereiden.

De cao online

Je kunt het cao-traject ook online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf zo altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao. Ga hier naar de cao-pagina
Heb je deze nieuwsbrief per post ontvangen dan hebben wij geen email adres van jou. Wil je liever het nieuws digitaal (en dus sneller) ontvangen? Pas dan jouw gegevens aan via https://ww.cnvvakmensen.nl/mijncnv/

Deel dit bericht ook met je collega’s, en laten we samen werken aan een zo goed mogelijk cao-resultaat.

Jullie horen weer snel van ons.

Johann Honders
bestuurder CNV
M: 06 3020 5136
E: j.honders@cnvvakmensen.nl

Bernard Zijlstra
bestuurder CNV 

Peter de Vries
Kaderlid CNV