Cao Abbott: ronde 2 (en 1)

11 en 25 maart is er onderhandeld door vakbonden CNV en FNV over een nieuwe cao Abbott Healthcare. Op 11 maart zijn de wederzijdse voorstellen besproken en bevraagd, op 25 maart was er een eerste inhoudelijke onderhandelingsronde.

Werkgeversvoorstellen 

Je werkgever leverde een voostellenbrief aan (zie bijlage). Daarin stond nog géén concreet loonbod. Abbott was eerst benieuwd naar de eis van de vakbonden. Op 25 maart kwam de werkgever met een openingsbod van 2% per 01-04-2024 en 1,5% per 01-10-2024. Aan het einde van de dag was het loonbod van Abbott verhoogd tot 4% per 01-04-2024.

Werknemersvoorstellen

Wat opviel is dat héél veel werknemers aangeven van de merit af te willen. Het ontbreken van fatsoenlijke groei in de loonschalen is de meeste mensen een doorn in het oog en de achterliggende 3 jaren in de pilot hebben niet geleid tot een groter vertrouwen in het behalen van een 100% loon binnen de gestelde termijnen. De wens om terug te gaan naar een loonschalensysteem met loontreden is heel groot, daarbij is er wel behoefte aan variatie (geen trede bij onvoldoende functioneren en twee treden bij goed functioneren). Op dit moment onderzoeken we of we tot een studieafspraak voor het komende jaar kunnen komen. CNV en FNV willen daarom graag een vaste schalensystematiek, Abbott wil een deel van de werknemers buiten de cao plaatsen. Er zijn nog geen vastomlijnde afspraken.

Loonvraag 

FNV heeft in haar voorstellenbrief een deel van de loonvraag in procenten opgenomen (5,4%) en een kleiner deel in euro’s (100 euro), zo komen we aan ieders wens tegemoet. CNV vraagt 8%. Dat komt in waarde overeen met de eis van FNV en we spraken af om tijdens de onderhandelingen over procenten te praten en bij een akkoord te kijken naar de vorm waarin de loonstijging gegeven gaat worden. Aan het einde van de dag hebben vakbonden hun looneis bijgesteld naar 6,75%.

Regeling vervroeg uittreden (RVU)

Werknemers gaven bij de vakbonden aan het belangrijk te vinden om eerder te kunnen stoppen met werken. Om die reden hebben vakbonden voorgesteld om de RVU regeling te verbeteren en toegankelijker te willen maken. Daarnaast hebben we aangegeven af te willen afspreken dat bij een gelijk fiscaal regime de regeling blijft bestaan (op dit moment geldt dat 2025 het laatste jaar is, dat je kunt instromen in deze regeling).

Ook is er behoefte aan het verbeteren van de Generatiepact. Bij het generatiepact zien jullie graag de verhouding 10-10-10 in het kader van werk-loon-pensioen (dus 60-70-80 of 80-90-100) en met een goede herbezetting. Vooralsnog houdt Abbott vast aan de regeling zoals die nu is.

Onbespreekbaar

Op dit ogenblik is slechts één voorstel van de vakbonden als “onbespreekbaar” betiteld en dat betreft de thuiswerkregeling. Daar wil Abbott absoluut niet over onderhandelen. Dat maakt dat alle overige punten in principe nog op tafel liggen. Maar we hebben er op basis van jullie input voor gekozen om de focus op loongebouw, loon, Generatiepact en RVU prioriteit te geven.

Vervolg 

De volgende onderhandelingsdata zijn:
  • 16 april
  • 30 april
Heb je tussentijds vragen, aarzel dan niet en spreek een kaderlid van CNV aan of zet je vraag op de mail. In alle gevallen proberen we om je zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien.

Kijk en praat mee op de cao-pagina

Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen, je vraag stellen of reageren. Ga naar de cao-pagina


Erik Maas
Onderhandelaar CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl 

Thijs Nell
Kaderlid CNV Vakmensen
thijs.nell@abbott.com

Downloads