Westlake: de onderhandelingen gaan bijna van start!

22 maart hebben jullie op de ledenvergadering aangegeven wat je belangrijk vindt voor de nieuwe cao. Dank daarvoor! Dinsdag 16 april starten we de onderhandelingen voor een nieuwe cao Westlake. In deze nieuwsbrief licht ik de voorstellen kort toe.

We hebben 22 maart met elkaar gesproken wat de belangrijkste zaken zijn die geregeld moeten worden in de cao. CNV heeft tevens een arbeidsvoorwaardenbeleid, waarin we de arbeidsvoorwaarden opgenomen hebben die we als ledenorganisatie belangrijk vinden. Deze twee zijn samengebracht in een realistisch doch scherp voorstellenpakket vanuit CNV.

Regeling vervroegd uittreden (RVU)
Het werk is mooi, maar ook zwaar. Voor medewerkers die geboren zijn tussen 1 september 1954 en eind september 1961 en een zwaar beroep uitoefenen, is de mogelijkheid om op vrijwillige basis eerder te stoppen met werken. Dit wordt de Regling Vervroegd Uittreden (RVU) genoemd. Nu lijkt de regeling te gaan stoppen waardoor werkgevers niet meer de mogelijkheid lijken te hebben je te ondersteunen in het eerder stoppen. Daarom willen we met Westlake een gebaar afgeven dat deze regeling moet blijven voortbestaan.

Loon & inkomen
Jullie hebben het afgelopen jaar een structurele verhoging gehad van 4% en het jaar ervoor 5%. Het is duidelijk; er is een inhaalslag nodig ten aanzien van de inflatie. We stellen voor om te zorgen voor herstel en behoud van de koopkracht, liefst vergroten. We kijken voor de loonvraag naar twee zaken: inflatie en de arbeidsproductiviteit, maar ook hoe de organisatie ervoor staat. De inflatie daalt minder snel dan verwacht en de stijging van de arbeidsproductiviteit is maar gering. We weten de situatie van Westlake, daarom doen we een reel voorstel van een loonsverhoging van 9,8%. Tevens stellen we voor dat de continue toeslag ook over de 13de maand en het vakantiegeld zal gelden.

Groene arbeidsvoorwaarden
Het klimaat is een belangrijk onderwerp dat speelt momenteel. Iedereen is het over eens dat het goed is om te zorgen voor die planeet van ons, maar het kost wel wat. Die zonnepanelen worden niet gratis op het dak gelegd. Eén van de voorstellen is dat er een werkgroep ingesteld wordt waarin medewerkers en werkgevers in samenspraak voorstellen formuleren over groene arbeidsvoorwaarden.

Voorstellenbrief
Als bijlage ontvangen jullie de voorstellenbrief zoals we die vandaag hebben opgestuurd naar de werkgevers. Zoals ik al aangaf zijn de verwachtingen niet hooggespannen en zullen we jullie echt nodig hebben om tot een goede cao te komen.

Reageren en meedoen?
Op de cao-pagina kun jij 24/7 reageren op de cao-onderhandelingen, onze nieuwsbrieven of op elkaar. Hou altijd jouw cao-pagina in de gaten!
Ken je collega’s die nog geen lid zijn en die een stem hebben die gehoord móet worden? Ga dan naar de website, maak je collega lid en ontvang zelf ook een leuk extraatje!
Vragen? Neem gerust contact op!

Met vriendelijke groeten, mede namens kaderlid Berthy Manuels,
Micky van Loon, bestuurder CNV

(m.vanloon@cnv.nl of 0628866596)

Downloads