Uitnodiging ledenvergadering over cao-onderhandelingen Synthos

Synthos cao 2024 : Zeer teleurstellend mandaat werkgever.
Op 3 april 2024 heeft het eerste cao-overleg voor de cao 2024 plaatsgevonden. Na de uitleg over de slechte marktomstandigheden en de slechte vooruitzichten kwam de discussie al snel op de rekenmethode achter de loonvraag van zowel CNV als FNV. Duidelijk werd dat de werkgever daar anders tegenaan kijkt, maar onder aan de streep kwam ook de werkgever op een loonachterstand van 4% uit. Als je daarbij de inflatie over 2023 neemt (3.8%) dan zou je toch een minimaal loonbod door de werkgever verwachten van 8%.

Vakbonden zouden dan vanuit hun optiek gezegd hebben dat nog steeds niet alles gecompenseerd is en dat wij ook koopkracht verbetering willen, maar dan had er een basis gelegen om het cao-overleg voort te zetten.
Maar de werkgever heeft ons meegedeeld dat er geen ruimte is voor enige vorm van compensatie. De loonsverhoging op 1 juli 2024 kan maximaal 4% bedragen, dit ondanks de door de werkgever zelf gemaakte rekensom. In Polen is besloten dat er niet gecompenseerd wordt, was de mededeling.

Onze conclusie: dan heeft verder praten nu geen zin en dan gaan wij het mandaat van de werkgever met onze leden bespreken om hun mening hierover te horen.

Het mandaat is als volgt: - Looptijd 1 jaar, verlenging protocollaire afspraak aangaande het Sociaal Plan tot 1 juli 2025.

  • Stijging werkgeversbijdrage ziektekosten met € 7.50 van € 32,50 naar € 40 per maand.
  • ERT-vergoeding op 1 juli 2024 nogmaals verhogen met 4%.
  • Gedifferentieerde WGA-premie voor 100% rekening werkgever, is nu 50-50.
  • Continuering AWVN-bijdrageregeling en fiscale verrekening vakbondscontributie.
  • Op 1 juli 2024 een loonsverhoging van 4%.

Alle overige voorstellen ( zie CNV-voorstellenbrief in de bijlage ), zoals bijvoorbeeld ten aanzien van consignatie, de 80-90-100 regeling, slaapuren etc., zijn niet bespreekbaar volgens Polen.

Om dit mandaat met jullie te bespreken, organiseren wij een gezamenlijke ledenvergadering met het CNV op

woensdag 17 april 2024 om 15.00 uur in het bedrijfsrestaurant

De werkgever heeft in ieder geval één ding heel duidelijk gemaakt, vakbondslidmaatschap is bij Synthos de basis om te komen te een goede cao. Zonder vakbonden zou het mandaat van de werkgever ook het cao-resultaat zijn. Nu is het aan de vakbondsleden om hier iets van te vinden en indien nodig actie te ondernemen om een goede cao tot stand te brengen.

Je cao online

Op de cao-pagina van Synthos kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken. Zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar Sluit je aan | Lid worden | CNV

Mede namens Sascha van Etten (CNV onderhandelingsdelegatielid).

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV
M 06-51 60 20 32
E a.huizinga@cnv.nl

Downloads