Cao onderhandelingen Sonneborn

Deze week hebben FNV en CNV twee keer met jullie directie om de tafel gezeten om te onderhandelen over de verlenging van jullie cao.

Loon

We hebben het tijdens de ledenvergaderingen uitgebreid gehad over de situatie waarin het bedrijf momenteel verkeert. De verlieslatende positie waarin het bedrijf zich bevindt wordt door het bedrijf gebruikt om de verwachtingen op het gebied van de lonen te temperen. Aan de andere kant staat jullie koopkrachtverlies van de achterliggende periode daar tegenover en jullie gaven op de ledenvergaderingen aan dat jullie niet de dupe willen worden van de situatie in het bedrijf.
We hebben deze boodschap luid en duidelijk over gebracht. Dat leidt nog niet direct tot het gewenste effect. Sonneborn heeft maandag een bod uitgebracht van 3% voor één jaar en dit woensdag opgehoogd naar 3,6% op jaarbasis (of eigenlijk 4,5% voor 15 maanden). In ieder geval allemaal ver verwijderd van de 7% die jullie gevraagd hebben en die ook noodzakelijk is om jullie koopkracht in ieder geval op peil te houden. Wordt vervolgd wat ons betreft.

Ziekteverzuim en werkdruk

We hebben het ook uitgebreid gehad over het hoge ziekteverzuim en de hoge werkdruk. Het bedrijf kan vrij goed en aannemelijk onderbouwen dat het met de bemensing wel goed zit, maar onduidelijk blijft waar deze twee zaken dan wél door veroorzaakt worden. We hebben in ieder geval voorgesteld om onderzoek te doen naar de oorzaak van het hoge ziekteverzuim en verwijzen voorstellen om de aanvulling tot 100% in de eerste twee ziektejaren af te bouwen, naar de prullenmand. Laten we eerst eens kijken waardoor dat hoge verzuim veroorzaakt wordt voordat we dit soort zaken gaan afbreken.

Die prullenmand begint aardig vol te raken, want ook een voorstel van jullie directie om 85% dagen alleen nog maar voor 5 ploegen dienst collega’s en geconsigneerden te laten gelden, hoort daar wat ons betreft thuis. Ten eerste is niet gezegd dat mensen die geen ploegendienst lopen, geen zwaar werk verrichten en ten tweede hebben we na ontzettend veel gedoe 5 jaar geleden afgesproken dat we het 10 jaar niet over 85% dagen willen hebben. Dat duurt wat ons betreft dus nog wel even: 85% dagen liggen bij jullie veel te gevoelig.

Pensioen

We zijn het er in ieder geval wél over eens, dat de wijzigingen die de nieuwe pensioenwetgeving met zich meebrengen, maken dat we in werkgroep-vorm met jullie directie gaan onderzoeken wat dit voor jullie pensioenen gaat betekenen. Ook hier wordt vervolgd dus.

Overig

Verder hebben we geprobeerd om ons uit te laten leggen waartoe het voorstel om het betaald ouderschap 6 maanden uit te laten stellen moet leiden. Dat wordt niet helemaal duidelijk, net zo min als de noodzaak om overwerk pas te registreren na een volledig gewerkte werkweek.
Het is woensdag bij deze stand van zaken gebleven. Voor volgende week woensdag staat weer een vervolgafspraak gepland. Er zal nog heel wat beweging moeten komen van uit de kant van het bedrijf om dan tot een resultaat te komen.
We houden jullie op de hoogte van de uitkomsten die dag!

Vraag of reactie?

Op de cao-pagina kun jij jouw vragen stellen en tijdens alle stappen van het cao-traject reageren en uiteraard de voortgang volgen. Jouw cao-pagina