Denk aan opmaken gekochte vakantiedagen bij Sitech

Degene die vakantiedagen bij Sitech gekocht hebben, moeten die voor het einde van dit jaar opmaken. Ook is het nog mogelijk om dagen in te zetten voor ‘verlofsparen’. Dat is de afspraak die bij de cao-onderhandelingen zijn gemaakt. Vakantiedagen die aan het eind van het jaar nog over zijn, worden uitbetaald. Uit reacties van leden blijkt dat dit nog niet helemaal duidelijk is. Daarom deze mai.
De afspraken rond de vakantiedagen zijn zowel via informatiesessies alsook via het onderhandelingsresultaat die ook verstuurd is via nieuwsbrieven onder jullie aandacht gebracht. Maar ik kan me voorstelen dat door de bulk aan informatie dit voor veel mensen niet meer helder is. 

Afspraken cao
In de cao is afgesproken dat mensen hun vakantiedagen, die ze vorig jaar ook hadden, blijven houden. Iedereen heeft nu 20 wettelijke vakantiedagen en 5 (jonger dan 45 jaar) of 8 (ouder dan 45 jaar) bovenwettelijke vakantiedagen. Daarnaast krijgen medewerkers die vorig jaar in dienst waren ook nog een persoonlijk budget. Hiermee kun je extra vakantiedagen kopen waardoor je net zoveel vakantiedagen kunnen opnemen als vorig jaar. Alleen het aantal EVT dagen is terug gegaan van 15 naar 13. Dat zijn nu wel onvoorwaardelijke vakantiedagen. Het kan ook zijn dat mensen voor de oude EVT regeling hebben gekozen. Die houden 15 voorwaardelijke dagen. Als iemand ziek is gaat dat immers van de EVT dagen af.  De EVT dagen zitten ook in het persoonlijk budget wat je hebt ontvangen.

Volgorde afschrijven
Bij Sitech kunnen je niet zelf beslissen welke vakantiedagen eerst worden afgeschreven. Die worden afgeboekt in een voorgeschreven volgorde, te weten:
1.    Het wettelijke verlof
2.    Het overgeschreven verlof uit het vorige jaar
3.    Het bovenwettelijke verlof
4.    Het gekochte verlof 

Dat betekent dus dat degene die vakantie opneemt, eerst de 20 wettelijke dagen krijgt afgeschreven. Daarna pas de overige dagen. De gekochte verlofdagen worden als laatste afgeschreven. Hou daar dus rekening mee. Mocht iemand de gekochte dagen niet helemaal hebben gebruikt, dan worden die overgebleven dagen aan het eind van het jaar uitbetaald tegen de eerder door de medewerker betaalde inkoopprijs. Met deze regel wil de werkgever voorkomen dat het aantal vakantiedagen van medewerkers te hoog oploopt. Ook moet dit medewerkers aanmoedigen om vakantiedagen op te nemen. Vakantie is immers van belang om af te schakelen. Om bij te tanken. Om vitaal te blijven.   

Uitzondering
Er is een uitzondering op deze regel. Dat is namelijk als de medewerker de dagen niet kon opnemen omdat de leidinggevende deze heeft ingetrokken om bedrijfseconomische redenen. In dat geval mogen maximaal 20 dagen meegenomen worden naar het volgend jaar.

Plan vakantiedagen
We horen echter dat nog steeds veel mensen gekochte verlofdagen over hebben. Wil je die alsnog gebruiken. Ga dan in gesprek met je leidinggevenden om deze alsnog in te plannen.

Verlofsparen
Wil je toch graag verlof mee overnemen naar het volgend jaar? Dan kun je de bovenwettelijke vakantiedagen ook sparen en ze toevoegen aan ‘verlofsparen’. Die dagen kunnen in de toekomst voor verschillende doeleinde worden gebruikt. Denk aan een sabbatical, een wereldreis, voor prepensioen of voor een studie. Binnenkort gaan we hierover in gesprek met Sitech. Iedereen kan nu deelnemen aan ‘verlofsparen’. Het aantal dagen dat gespaard kan worden verschilt wel per leeftijd. Medewerkers onder de 45 jaar mogen 5 dagen sparen. Ben je ouder dan 45 jaar dan mag je 8 dagen hiervoor inzetten. Medewerkers die op 1 juli 2021 bij Sitech al dienst waren en op dat moment 55 jaar of ouder was, die mag bovenop de 8 dagen nog eens 5 extra dagen sparen. 

Onderzoek gevolgen energiecrisis
De handtekeningen onder de nieuwe Sitech-cao waren nog niet droog en we werden al geconfronteerd met een crisis. Door de inval van de Russen in Oekraïne stegen de energiekosten en is de inflatie nog nooit zo hoog geweest. Ik ben benieuwd wat deze energie- en inflatiecrisis voor jouw betekend. Ik vraag je daarom om me in een mail kort te beschrijven hoe deze crisis je persoonlijk raakt. Wat betekent die financieel en wat doe je om de kostenstijging te beteugelen. Kom je financieel in de problemen? En zo ja. Hoe ga je daarmee om? Heeft dit ook gevolg voor je werk?

Laat je horen
Als uit jullie reacties blijkt dat de nood hoog is, wil ik met de werkgever de discussie aangaan of de werkgever niet iets extra’s kan doen om jouw en je collega’s te helpen. Daarom is het van belang dat jullie laten weten welke invloed de crisis op jullie heeft. Laat je dus horen. 

Hebben jullie nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten. Kijk ook op je cao-pagina.

Met vriendelijke groet,

Ed Leunissen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 290 23 284
E: e.leunissen@cnvvakmensen.nl