De gemoderniseerde versie van de cao-teksten OWASE

Na ruim anderhalf jaar overleg is het dan zover: de vakbonden FNV, CNV VM en CGMV hebben met de werkgevers overeenstemming bereikt over de gemoderniseerde versie van de cao-teksten bij jullie werkgever. Door verschillende oorzaken heeft dit veel tijd gekost, maar nu kunnen we dan ook zeggen dat de teksten er daadwerkelijk makkelijker leesbaar op zijn geworden, en daarbij de indeling ook is verbeterd.

We hebben bij de omzetting als doel en voorwaarde gesteld dat de omzetting op zichzelf géén wijzigingen zou aanbrengen in de rechtspositie van werknemers en in elk geval géén negatieve gevolgen mag hebben voor de werknemers. Dat is in onze ogen gelukt. Bij enkele onderdelen waren we echter genoodzaakt om bewust wél (beperkte) wijzigingen door te voeren, ter verduidelijking van een lacune. De meest in het oog springende verandering is dat bij deelname aan de seniorenregeling nu expliciet is vastgelegd dat indien het verlofsaldo een jaar later toch is toegenomen (hetgeen al niet mocht), je in het jaar daarna niet meer mag deelnemen. Daar vallen overmacht situaties uiteraard expliciet buiten, en er wordt alleen gekeken naar verlofsaldo en de uren uit de seniorenregeling. Andersoortige uren tellen daarin niet mee.

De expliciet overeengekomen wijzigingen betreffen:

  • Artikel 4.2.7: werknemers in 5-ploegendienst kunnen geen ATV-uren uit laten betalen (ter verduidelijking: want die ATV-uren hebben ze immers niet), maar alleen 3 bovenwettelijke vakantiedagen.
  • Artikel 5.4.1: de werkgever kan de roostertijden maximaal 2 uur verschuiven.
  • Artikel 6.2.13: vakantie bij einde arbeidsovereenkomst (verduidelijking).
  • Artikel 7.5.2: deelname aan seniorenregeling is in volgende kalenderjaar onder voorwaarden niet mogelijk.
  • Artikel 7.7.4: Aanpassing aan wettelijke uitkering (verduidelijking).
  • Artikel 8.5/8.6: melding aan pensioenfonds/wijzigingen in leefsituatie melden aan pensioenfonds (verduidelijking).
  • Verwijdering van semi-continudienst.
We hebben verder een clausule opgenomen in de gemoderniseerde cao-tekst die moet borgen dat bij onvoorziene negatieve gevolgen voor werknemers van de moderne cao-tekst ten opzichte van de oude tekst, kan worden teruggevallen op de oude cao-tekst.

We leggen de tekst van de gemoderniseerde cao dan ook aan jullie voor met een positief advies. Nu is het de beurt aan de leden om te stemmen over het resultaat. Bijgaand is de gemoderniseerde cao-tekst gevoegd.

HOE STEM JE?

U kunt als lid digitaal uw stem uitbrengen over de gemoderniseerde cao-tekst Owase. U ontvangt na deze nieuwsbrief een apart bericht om te stemmen. Stemmen kan tot en met 6 oktober 2023 23.59 uur.

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Gerard van Dijk: 06 20 60 1819.

CNV Vakmensen
Gerard van Dijk, bestuurder

NB: Doordat het moderniseringsproces is begonnen terwijl de cao liep van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022, is dat ook de tekst waarop de gemoderniseerde tekst is gebaseerd. Het cao-akkoord van begin 2023 is hier dan ook nog niet in verwerkt. Dat zal later alsnog gebeuren. Om het proces niet onnodig ingewikkeld te maken is door partijen bewust steeds de oude cao-tekst gebruikt, en daarom treft u bijgaande ook de gemoderniseerde cao-tekst, gebaseerd op de oude cao-tekst aan. Mocht ik niet van u vernemen, dan ga ik ervan uit dat u zich kunt vinden in de gemoderniseerde cao-tekst.

Downloads