Cao onderhandelingen Nobian

Naderen we een eindresultaat of staan we nog ver bij elkaar vandaan?

Afgelopen woensdag hadden we wederom een overleg. Maar zijn er nog steeds niet uit, openstaande punten zijn:

Loon en looptijd

Er zijn verschillende opties op tafel geweest, een looptijd van 12 maanden, tot wat er nu voorligt een looptijd van 24 maanden. Met het bod wat er nu ligt, gaan we elkaar wel naderen, maar we zijn er nog niet. Op dit moment ligt er het voorstel om alle jaarsalarissen met een gelijk bedrag te verhogen en daar bovenop te verhogen met een percentage. Daarmee komt de procentuele salarisverhoging voor de wat lagere loon schalen hoger uit.  In het laatste bod hebben we het dan over gemiddeld 8% voor 2024.  En 11% over de looptijd van het contract (schalen F,G en H). Voor de wat hogere loonschalen betekent dit dat de procentuele salarisverhoging wat lager uit valt.

Sociaal Plan

Naast een aantal voorstellen van de werkgever, waar vakbonden niet aan mee willen werken, ligt nu het voorstel om het SP wel opnieuw af te spreken, voor 24 maanden, maar waarbij de vergoeding aangepast wordt naar de wettelijke transitievergoeding met een correctiefactor. De maximale vergoeding staat eveneens onder druk. Overeenstemming is wel om de van werk naar werk periode in te korten, die nu te lang is en daarmee een nadelig effect heeft op de boventallige werknemers.

Bedrijfs AOW en 80-90-100 regeling

Nobian wil de BedrijfsAOW niet generiek voor iedereen verlengen, maar deze individueel kunnen inzetten. Daarentegen willen ze de 80-90-100 regeling toegankelijker maken door de huidige voorwaarde van de werkanalyse, te schrappen. Echter deze regeling is nu niet van toepassing op de Cao voor het Hoger Personeel en dat wil Nobian ook zo houden.

Daarnaast zijn er nog andere punten, waar wel overeenstemming over bereikt is, zoals

  • De tijd voor tijd uren, die na 6 maanden niet meer komen te vervallen, maar uitbetaald worden
  • Een netto uitkering van € 250,- in juni 2024,- en in juni 2025, vrij te besteden
  • Gaat de loondoorbetaling bij ziekte, gekoppeld worden aan voorwaarden dat iemand meewerkt aan zijn/haar re-integratie. Als je meewerkt dan ontvang je de aanvulling tot 100%. Iemand die niet in staat is om te re-integreren wordt hiervan uitgesloten en ontvangt wel gewoon de 100%.
  • Gaan we niet een afspraak in de cao vastleggen dat de salarisgroepen 60-61 naar MM5-MM6 over gaan. Wij zijn van mening dat de werkgever deze groep maar moet verleiden met een aantrekkelijk aanbod
  • Wordt de tekst rondom nevenwerkzaamheden aangepast
  • Komt er een kleine verbetering in bijzonder verlof bij overlijden van directe familie
  • Gaat Nobian een specifiek programma Life Check open stellen voor alle werknemers
  • Blijven de beide cao-en in stand, maar wordt de benaming cao I en cao II
  • En wordt de bepaling in cao II geschrapt dat iemand eerst 16 overwerkuren moet maken voordat deze uitbetaald worden.
  • Komt er een vrije keuze om het vakantiegeld en/of de Eindejaarsuitkering maandelijks te laten uitkeren. Jaarlijks kan je de keuze wijzigen.


13 december finale overlegronde

Afgelopen woensdag, konden we nog niet tot een resultaat komen, ook omdat de delegatie niet compleet was wegens ziekte. Dat betekent dat wij weer verder gaan praten op 13 december, het zal dan erop of eronder worden. Of we hebben een resultaat of er komt een eindbod.

In beide gevallen, gaan we terug naar de leden

Mede namens Jan Admiraal (VMHP chemie en coatings) en Monique Daamen ( FNV Bondgenoten),

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1998
E w.kruithof@cnvvakmensen.nl

 

 

 

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error