Leden stemmen in met bod Nedmag. Nieuwe cao is een feit

Tijdens de twee ledenvergadering die we gisteren hebben gehouden is er door de leden in grote meerderheid ingestemd met het eindbod van de werkgever. Daarmee is de nieuwe cao een feit.

Aandachtspunten

Over het loonbod zijn de meesten wel tevreden. Per april gaan de lonen omhoog met 7% en per januari 2024 nog een keer met 5%. Ook de voorgestelde aanpassing van het artikel rondom overwerk kon rekenen op instemming. 

De voornaamste twijfel zit op het tweede jaar. Wat doen we als de inflatie boven de 5% uit komt? We hebben tijdens de ledenvergadering gehoord hoe de werkgever hier naar kijkt: mocht de situatie vragen om een eerder tussentijds overleg en maatregel dan gaat de werkgever ook tussentijds het gesprek met de vakbonden aan. Wij zullen hier zelf natuurlijk ook voor aan de bel trekken indien dat nodig blijkt.

Ook over de 80/90/100 is gesproken. Dit jaar hebben we vol ingezet op het herstel en behoud van koopkracht waardoor er weinig ruimte is geweest om aanvullende kwalitatieve afspraken te maken. Bij de volgende cao gesprekken zal dit zeker weer een onderwerp zijn.

Inschaling operators

Tijdens de ledenvergaderingen hebben we het ook lang gehad over de wijze van inschalen van operators. Er is een functiewaarderingssysteem – ORBA – op basis waarvan functies ten opzichte van elkaar zijn gewogen. De werkgever heeft in afwijking hiervan bepaalde collega’s anders ingedeeld dan had gemoeten volgens het systeem.

Hoewel de reden hier achter (mensen extra willen belonen en mensen willen behouden) op sympathie kan rekenen, is het op een gegeven moment niet meer uit te leggen aan de andere collega’s. Mensen hebben dezelfde functie, maar zijn ingedeeld in andere schalen. We hebben daarom tijdens het cao overleg echt aandacht gevraagd voor deze kwestie. Het was een prominent punt uit de voorstellenbrief van CNV Vakmensen.

CNV heeft de werkgever opgeroepen om zich aan de spelregels van de ORBA systematiek te houden en samen te gaan zoeken naar manieren om collega’s die een stapje extra zetten of iets extra’s doen te belonen. We zijn blij met de toezegging van de werkgever dat we hier in gezamenlijkheid naar gaan kijken en dat hier een voorstel voor komt. Zodra hier meer over te melden is zullen we dat uiteraard doen.

Cao proces wordt afgerond

De komende tijd zullen we ons gaan buigen over de teksten van de nieuwe cao en dan hebben we het proces voor de komende twee jaar afgerond. Natuurlijk blijven Gert Jan en ik ook gedurende deze periode bereikbaar en aanspreekbaar indien er zaken zijn die onze aandacht behoeven.

Dank aan een ieder die zijn of haar betrokkenheid heeft getoond bij de gesprekken omtrent de cao. Het doet ons goed te zien dat de ledenvergaderingen goed bezocht zijn en dat de cao 'leeft'. Dank voor de steun.

Mede namens Gert Jan Bakker Kaderlid CNV Vakmensen

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error