Leden stemmen in met voorstel. Nedmag heeft een nieuwe cao

De leden hebben met een grote meerderheid ingestemd met het voorstel van Nedmag. Toch hebben we nog een weg te gaan. Waarom we tevreden zijn, maar ook wat te wensen overhouden.

Gisteren stemde een ruime meerderheid van de leden in met het voorstel voor de nieuwe cao. Hiermee komt er een nieuwe cao tot stand, allereerst gefeliciteerd met dit resultaat! Het is een resultaat dat is gerealiseerd door jullie vastberadenheid en standvastigheid. Jullie hebben eens te meer bewezen dat het organiseren van collega's in het bedrijf de enige route is naar fatsoenlijke en eerlijke afspraken. Nogmaals mijn oprechte dank voor jullie inzet, aanwezigheid en lef!

Goede afspraken

In de nieuwe cao maken we een afspraak over het 'liften' van het salarisgebouw. We hebben afgesproken dat we competitief willen zijn met onze omgeving, dat we ons realiseren dat arbeidsvoorwaarden in lijn moeten liggen met de bedrijven om ons heen als we nieuw talent willen binnenhalen en houden. Voor collega's aan het einde van de loonschalen betekent het dat zij de komende jaren weer een periodiek zullen krijgen. Deze afspraken bieden hen nieuw perspectief op een koopkrachtig loon in de komende jaren. Voor collega's aan het begin van de schaal betekent het ook een flinke stap vooruit. De onderste schalen zullen een flinke stap moeten maken om aan te haken bij de mediaan van het loongebouw in industrie noord-Nederland.  

We maakten afspraken over het verhogen van de reiskostenvergoeding in lijn met de fiscale ruimte die ons wordt geboden. Collega's die in de knel raken als gevolg van de hoge energierekening of zich anderzins zorgen maken over de financiën kunnen in gesprek met een financiële coach.  

Genoeg te wensen


Natuurlijk moet er ook wat te wensen blijven. We vinden dat de collega's in het midden van de schaal er te weinig op vooruit gaan en hoewel we nog pogingen hebben gedaan om een afspraak te maken over een extra periodiek, is dit niet gelukt. Dat betekent dat we in de komende onderhandelingen - die starten in maart/april - extra aandacht moeten hebben voor de collega's die nu solidair zijn geweest met de mensen aan het einde van de schaal. Wat mij betreft mag dit ook doorklinken in de voorstellen die we volgend jaar doen.

Ook komt er eindelijk een regeling om minder te gaan werken met behoud van (een deel van het) salaris en 100% pensioenopbouw. We gaan de komende cao periode evalueren hoeveel mensen gebruik maken van de regeling en zullen nadenken over manieren waarop we deze nog beter kunnen maken. Dat we na jaren lobbyen eindelijk een regeling hebben, is pure winst.

De vakbond, dat ben jij 

Ik sluit af, zoals ik deze update begon. Dankzij jullie bereidheid om duidelijke grenzen aan te geven en datgene op te eisen waar jullie recht op hebben, is het ons gelukt goede afspraken te maken. Gaandeweg hebben wij een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen. Leden die geinspireerd zijn geraakt door jullie strijdbaarheid en die overtuigd zijn geraakt door jullie bevlogenheid. Houd dat gevoel vast! 

Laten we ook in de komende periode de collega's blijven informeren over het werk van de vakbond. Laten we nog meer collega's aansluiten bij onze beweging, juist ook de collega's die vinden dat het anders had gekund of misschien wel gemoeten. Voor we het weten is het weer zover en mogen we ons gaan buigen over de voorstellen voor een nieuwe cao, laten we dan met nog meer mensen aan tafel zitten.

We zullen ook dan de steun hard nodig hebben.

Bedankt en tot snel!
Mede namens CNV Vakmensen kaderlid Gert-Jan Bakker

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen
0618711343
a.williams@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error