Waar staan we in de cao MSD

Het einde van 2021 nadert, nog een aantal dagen en dan is het nieuwjaar. Hoe staat het nu met de cao MSD? Duidelijk is dat er geen cao tot stand is gekomen tussen NMP en MSD. In deze nieuwsbrief informeer ik jullie over de stand van zaken rondom de cao MSD.

Het akkoord wat MSD met NMP sloot voor een nieuwe cao, is door een grote meerderheid van de MSD-medewerkers overtuigend weggestemd. Dit betekent dat er geen cao tot zal komen tussen NMP en MSD. Jullie werkgever geeft aan dat er nu geen loonsverhoging komt en verspreidt diverse berichten over CNV en FNV die niet juist zijn. Ondertussen hebben CNV en FNV een ultimatum gesteld die inmiddels ook verlopen is. Een korte samenvatting wat er allemaal speelt. Jullie werkgever heeft geprobeerd in een viertal sheets jullie proberen te overtuigen dat zijn bod toch heus een goed bod was, maar daar zijn (zoals in elke discussie) nog heel wat tegenargumenten op in te brengen.

Salarisontwikkeling binnen MSD


Een van de argumenten die werkgever jullie daarvoor laat zien, is dat de salarisontwikkeling binnen MSD in vier jaar tijd een plus van 5% ten opzichte van de inflatie laat zien. Dat is een statistische uitkomst, wel haast een statistische truc, waar je als individuele MSD-werknemer weinig aan hebt. Die 5% klopt, dit is de uitkomst van de vergelijking van de totale inbreng in de merit matrix ten opzichte van de inflatie. Er is alleen niemand die precies de mediaan (de gemiddelde mens) in die merit matrix is. Als je het ooit bent geweest, dan stijg je als het goed is boven die mediaanwaarde uit en krijg je het volgend jaar dus minder dan de gemiddelde inbreng in de merit matrix. Dat is nu juist het probleem van het systeem van de merit matrix: er is eigenlijk geen persoonlijk vergelijk mogelijk, de hele salarisverhoging wordt uitgesmeerd en zeker voor mensen boven de gemiddelde waarde kan dat negatief uitpakken.

Jaarinflatie


Een ander argument dat jullie werkgever in zijn nieuwsbrief ter sprake brengt, is dat we op dit moment met een piekinflatie te maken hebben, dat de vergelijking altijd op jaarbasis plaats moet vinden. Daar heeft jullie werkgever op zich geen ongelijk in, uitsluitend roepen dat de inflatie in november 5,6% is, maakt vergelijking over een heel jaar nutteloos. Tegelijkertijd lezen wij wel in de cijfers van jullie werkgever dat hij – als enige – kan voorspellen wat de jaarinflatie van 2021 wordt, want het jaar is niet eens afgelopen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt – als deskundige – uit op een verwachting die tussen de 2,5% en 2,7% komt te liggen, dus de inflatie van MSD ligt toch een stukje lager dan de echte. En: de salarisverhoging van 2022 moet je ook zien op de inflatie in dat jaar. In de krant valt te lezen dat de gasprijzen nog steeds 6 keer zo hoog zijn als gemiddeld op de vrije markt: hoe snel de hyperinflatie eindigt, is dus met nog geen reële verwachting te beschrijven, helaas.

Vergelijking met andere cao’s


Vervolgens schetst jullie werkgever dan nog dat de 3% die hij in de salarisontwikkeling wil steken, hoger is dan bijvoorbeeld Teva, Aspen en Philips. Oorspronkelijk is daarbij ook nog ASML genoemd. Opnieuw een dappere poging, maar hij snijdt geen hout. Elk bedrijf kent zijn eigen salarissystematiek, elk bedrijf heeft zijn eigen winstgetallen, zijn eigen behoefte aan personeel.

Om concreet op de door werkgever genoemde cao’s in te gaan: jullie voormalige collega’s van Aspen Oss zijn na lange jaren eindelijk van de merit matrix verlost en kennen een eerlijke verdeling van het AIP: iedere band krijgt een gelijk percentage. We horen graag van MSD of het daar ook voor open staat? De cao van Teva kent – naast de merit matrix – ook nog een persoonlijke stijging van salaris wegens de ontwikkeling. Philips kent in de cao een minimaal getal van salarisverhoging. Jullie werkgever maakt miljardenwinsten, ook en juist door de productiviteit van jullie als Nederlandse werknemers, op een arbeidsmarkt waar het dringen is om mensen te vinden die het werk kunnen en willen doen. Daar moet ook een goede cao bij!

Waar staan we?


We hebben als CNV en FNV aan MSD aangegeven dat er niet is ingegaan op de termijn waarbinnen men nog ja kon zeggen tegen het eindbod (dat we al eerder met jullie deelden). Ook op het ultimatum is alleen afwijzend gereageerd. Zitten wij om staking verlegen? Nee, wij willen liever gewoon een eerlijke, goede cao, die past bij jullie inzet, bij de winsten van MSD. Werkgever heeft daarbij ook nog eens een grote inschattingsfout gemaakt door toch met NMP de goedkopere cao-deal te sluiten, die jullie hebben weggestemd.

Juridisch staat het ons nu vrij om acties te starten. Deze week heeft het eerste overleg met het actiecomité plaatsgevonden. Dat was een goed overleg, waarin we hebben nagedacht over ludieke acties, over met elkaar de aandacht vestigen op de cao. Heb jij nog goede ideeën, dan horen we die graag. En natuurlijk: de directie van MSD kent mijn telefoonnummer, kent dat van collega Smink van het FNV: een staking willen wij graag voorkomen, maar dan moet MSD wel gewoon een cao-bod doen dat past bij het ultimatum dat wij in overleg met jullie hebben gesteld!

Voor nu wens ik jullie in elk geval goede, ontspannen Kerstdagen en een fijn, mooi 2022 met een goede nieuwe cao!

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65 / E r.wonnink@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error