Uitslag stemming eindbod cao Basell Benelux

Het eindbod dat jullie werkgever Basell Benelux neerlegde op 24 oktober hebben wij ter stemming voorgelegd aan de leden van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen. Jullie hebben tijdens de goed bezochte ledenbijeenkomsten op 8 november ter plekke kunnen stemmen en digitaal uiterlijk 8 november tot 18.00 uur. Velen van jullie hebben een stem uitgebracht en hebben laten weten hoe jullie over het eindbod denken.

Uitslag stemming
Een meerderheid van de FNV leden heeft het eindbod afgewezen. Als voornaamste redenen worden genoemd het opnieuw volledig ontbreken van verbeteringen in de secundaire sfeer. Geen enkele vooruitgang op het vlak van duurzame inzetbaarheid, een continue herhalen van argumenten waarvan de validiteit wordt betwist en een ondermaatse loonsverhoging in het tweede jaar. De geboden 5,25% op 1 april 2023 staat in geen enkele verhouding tot de feitelijke inflatie.

De meerderheid van de CNV leden heeft ingestemd met het eindbod, met de kanttekening dat de teleurstelling groot is dat er geen andere afspraken gemaakt zijn dan over de loonsverhoging.

Hoe nu verder?
De uitslag van de stemming van de twee vakbonden is dus verschillend: FNV is niet akkoord, CNV wel. Wat nu? Beide vakbonden hebben de uitslag van de stemming inmiddels gecommuniceerd naar jullie werkgever. Het is nu aan Basell om hierop te reageren door bijvoorbeeld in te gaan op het verzoek van FNV om ons weer aan de onderhandelingstafel uit te nodigen of een verbeterd eindbod neer te leggen. Wij verwachten dat een reactie pas na 24 november komt, omdat we op die datum aan de onderhandelingstafel zitten met Lyondell. Als er toch voor die datum een reactie komt, laten wij dit jullie uiteraard weten.

Ondanks dat CNV Vakmensen dus wel akkoord is met het eindbod, maakt CNV een pas op de plaats, omdat het zeer wenselijk is dat beide vakbonden zich kunnen vinden in de nieuwe cao en op dit moment is dit dus niet het geval. Dit hebben we ook aan jullie directie laten weten.

Het is nu aan Basell om ervoor te zorgen dat er afspraken gemaakt worden voor de nieuwe cao waar onze gehele achterban zich in kan vinden door betere afspraken op tafel te leggen.

Is jouw collega nog geen lid? Schrijf hem/haar dan in via: Member Get Member - Bestaande leden november 2022 - cnv-ledenwerven.nl
Bekijk het cao proces op onze paginga: Cao Basell Benelux | CNV Vakmensen

Namens de onderhandelingsdelegatie van FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen,

John Lasschuit en Gerard de Haan (kaderleden FNV), Egbert Schellenberg en Iris van der Veen (vakbondsbestuurders FNV)
Jack van Gelder en Ad Vermunt (kaderleden CNV), Jelmer Hoogland en Diana Kraan (vakbondsbestuurders CNV)

Jelmer Hoogland
T: 06-28866583
E: j.hoogland@cnvvakmensen.nl

Diana Kraan
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error