Bonden blikken in kaderoverleg vooruit op cao ‘24

Op 27 oktober hadden de vakbonden een gezamenlijk kaderoverleg in Moerdijk. Op de agenda stond een aantal lopende zaken binnen Basell en we blikten we vooruit op de komende onderhandelingen. Onze inzet wordt later, in samenspraak met jullie, bepaald. FNV en CNV vragen jullie wel om na te denken over hoe we onze positie binnen Basell nu al kunnen versterken, zodat we straks aan tafel een sterke positie hebben.

Uitwerking 80-90-100 regeling 

In de cao is een generatiepact afgesproken, zodat collega’s uit de ploegen en laboranten in de 2-ploegendienst, hier per januari 2025 gebruik van kunnen maken. Op verzoek van werkgever zullen we begin januari 2024 samen met de kaderleden Boma, waar dezelfde afspraak geldt, in gesprek gaan over verdere uitwerking van de regeling. 

Frustratie verlopen van de cao

Het is (kader) leden een doorn in het oog dat de cao vaak met terugwerkende kracht wordt ingevoerd, omdat pas na expiratie van de cao, afspraken gemaakt worden. Wij begrijpen de frustratie en kunnen er rekening mee houden door op tijd te beginnen. Dit heeft in het verleden soms ook voordelig uitgepakt, door mee te liften op andere afspraken bijvoorbeeld.  

Vooruitblik cao onderhandelingen 2024-2025

Verder spraken we over een aantal onderwerpen voor de nieuwe cao, zoals de loonsverhoging, de compensatie voor doorstaan en pensioenen. Vakbonden zullen de inzet voor de nieuwe cao zoals altijd met jullie afstemmen. 

Alleen samen staan we sterk bij Basell! 

Bij de onderhandelingen is het belangrijk dat wij een grote achterban hebben die ons steunt. Met hoe meer leden wij zijn, hoe sterker we staan in de onderhandelingen. Willen we goede afspraken maken bij Basell dan moeten we aan een stevige basis werken. Is je collega nog geen lid, schrijf hem of haar in en ontvang een mooie wervingsbonus. 

Laat geen geld liggen! 

In jullie cao is afgesproken dat de vakbondscontributie fiscaal vriendelijk verrekend kan worden. Dit kan veel geld schelen, vergeet dus niet om dit te doen! Ga naar Mijn CNV en download je jaaropgave en lever deze met het declaratieformulier (pagina 39 van de cao) in bij HR. 

Mede namens FNV; Gerard de Haan, Denise de Hek, Joeri Traats en Iris van der Veen

en namens CNV;

Jack van Gelder, Ad Vermunt en Jelmer Hoogland (j.hoogland@cnvvakmensen.nl)