Wat vinden jullie? moeten vakbonden betrokken blijven bij de Astellas cao?

Je ontvangt deze mail omdat je volgens onze administratie werkzaam bent bij Astellas in Leiden. Mocht dat niet het geval zijn pas dan je gegevens aan via https://www.cnvvakmensen.nl/mijncnv/
Nu de feitelijke transitie van de Astellas locatie Meppel nadert is de vraag hoe we verder gaan met de arbeidsvoorwaarde voor de medewerkers van de Astellas locatie Leiden. 

In de afgelopen jaren heeft CNV Vakmensen zich in gezet voor de belangenbehartiging van de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers die onder de cao vielen. De realiteit is dat dit voornamelijk voor de medewerkers van was die werkzaam zijn in Meppel. 

Toch zijn er in de cao ook afspraken gemaakt voor de medewerkers die boven cao waren, deze afspraken hebben na het verlopen van de cao op 1 april nog een nawerking. Uiteindelijk zullen ze voor nieuwe collega's niet meer van toepassing zijn en dus langzaam uitdoven en mogelijk is leidt dat tot een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.  Een van de arbeidsvoorwaarden waar we momenteel druk met jullie werkgever over in gesprek zijn is hoe we het pensioenfonds in het kader van de wet toekomst pensioenen gaan vormgeven. We zijn nu nog druk in gesprek met elkaar welke soort regeling de voorkeur heeft. Daarin verschillen de standpunten tussen de OR, werkgever en die van de vakbonden. Doel is om een keuze te maken die past bij de medewerkers van Astellas. We zullen aan het eind van deze maand een voorlopige keuze moeten maken en dan moeten we voor het eind van dit jaar ook een transitieplan hebben gemaakt met een verantwoording van de keuze die we hebben gemaakt. Dit wordt vervolgens door de Nederlandse Bank beoordeeld waarna de daadwerkelijke transitie per 1/1/2027 mogelijk is. 

We kunnen aangeven dat we los van de loonafspraken die vaak individueel zijn gemaakt over secundaire arbeidsvoorwaarden wel collectieve afspraken maken op basis van wat jullie belangrijk vinden. Heb je behoefte aan wat meer achtergrondinformatie over de nut en noodzaak van een vakbonden neem dan eens een kijkje op deze pagina

Wat wil de werkgever?
De werkgever heeft aangegeven de voorkeur te hebben om samen met de ondernemingsraad arbeidsvoorwaardelijke afspraken te willen maken en deze vast te leggen in een Arbeidsvoorwaardenregeling. De ondernemingsraad heeft contact gezocht met de vakbonden om te horen hoe wij aankijken tegen de toekomst na de opsplitsing van Astellas. Uiteindelijk is het aan de leden om aan te geven of jullie willen dat wij jullie belangen in dat kader blijven vertegenwoordigen. Vandaar deze stemming om te bezien wat jullie belangrijk vinden. Als jullie in meerderheid aangegeven dat de vakbonden betrokken moeten blijven voor jullie arbeidsvoorwaarden zullen we dit aan de directie doorgeven middels een brief met het verzoek om het cao overleg samen vorm te geven. 

Laat je stem horen voor vrijdagmiddag 15 maart 12 uur. 

Heb je vragen of opmerkingen laat deze dan aan mij weten, je kunt me bereiken via de onderstaande gegevens. 

Vriendelijke groet, 

Hank Oomkes
bestuurder CNV Vakmensen

m: 06 5160 2057
e: h.oomkes@cnvvakmensen.nl