Update 2de ronde cao-onderhandelingen Apollo Tyres

Woensdag 14 februari hebben we voor de 2de keer met de directie onderhandeld over de nieuwe cao. Het overleg is in een goede sfeer en op een constructieve manier verlopen. Echter, als we naar de inhoud kijken dan zien we dat we nog steeds ver uit elkaar liggen. Hieronder een korte update van de stand van zaken op dit moment.

Loon en looptijd

Over de looptijd van de nieuwe cao zijn we het eens: 1 jaar. Wij hebben onze looneis naar beneden bijgesteld en de directie verzocht om alle salarissen structureel te verhogen met 8%. De directie heeft een structurele loonsverhoging van 4% voorgesteld.

APC

Voorstel van de FNV tot invoering van de automatische prijscompensatie (APC) is voor de directie onbespreekbaar.

Reiskosten

De directie is bereid om de reiskostenvergoeding te verhogen tot € 0,23 per kilometer (tot een maximum van 40 km enkele reis).

RVU

Ons voorstel om de RVU-regeling te verbeteren is door de directie afgewezen. De huidige afspraak blijft staan.

Verhoging van de ploegentoeslag middels keuzesysteem

Tijdens de onderhandelingen hebben wij een aanvullend cao-voorstel gedaan. We hebben de directie verzocht om het uitruilen van de bovenwettelijke vakantiedagen tegen een hogere ploegentoeslag mogelijk te maken voor de medewerkers die werkzaam zijn in de 2- en 3-ploegendienst. De directie is hier geen voorstander van, maar gaat er nog over nadenken.

Collectief verlof

De directie heeft voorgesteld om jaarlijks in totaal 6 collectieve vrije dagen te mogen vaststellen, waarvan 3 bovenwettelijke vakantiedagen en/of 3 ADV-dagen.

Toeslag bezwaarlijk werk (TBW)

Alle partijen zijn het erover eens dat de cao-tekst hierover aangepast moet worden. We zijn nog met elkaar in gesprek over het precieze plan van aanpak en de randvoorwaarden (inschakelen van een extern bureau, eerlijker verdeling van het totaalbedrag dat momenteel aan TBW wordt betaald, hoe om te gaan met de nieuwe TBW-plekken, etc).

Loon werkervaringsplaatsen (WEP) en aanvangssalaris Miho

De directie heeft haar voorstellen over deze onderwerpen ingetrokken.

Aanvullende zorgverzekering

We hebben voorgesteld om werkgeversbijdrage voor de aanvullende zorgverzekering te verhogen tot € 35 bruto per maand en deze jaarlijks te laten stijgen met de cao-loonsverhogingen. De directie gaat hier niet mee akkoord.

Volgende cao-overleg

Op 15 maart a.s. staat nog een cao-overleg gepland. We spreken nog altijd de hoop uit dat we in goed overleg tot een nieuwe cao zullen komen.

Wat doen we in de tussentijd?

We zijn heel benieuwd naar jullie mening over de stand zaken van de cao-onderhandelingen op dit moment. Daarom vragen we alle werknemers van Apollo Tyres om de volgende online peiling in te vullen. Klik HIER om naar de enquête te gaan.
Dat kan tot uiterlijk 5 maart 2024.

Dan komen we met alle kaderleden van de FNV en CNV Vakmensen bij elkaar om de verzamelde reacties te bespreken en de volgende cao-ronde voor te bereiden.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld Apollo Vredestein in. Je komt nu op de cao-pagina waar deze nieuwsbrief ook te vinden is. Klik vervolgens op de digitale versie van deze nieuwsbrief; daarin staat de link om te stemmen en je dus via deze wijze je stem uit kunt brengen. 

De cao online

Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan.

Alvast dank voor jullie reactie!

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 1989
E: n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl

Mede namens de cao-delegatieleden van CNV Vakmensen en FNV,

Chris Westland en Johnny Walkot (CNV Vakmensen)
Dino Djulbic (FNV bestuurder)
Paolo Oddo en Max Winkelhorst (FNV)