6e ronde cao onderhandelingen Apollo Vredestein

Afgelopen week hebben wij voor de 6e keer onderhandeld met de directie van Apollo Vredestein. Daarna is ook nog geprobeerd om tot een akkoord te komen, wat helaas niet is gelukt. Hieronder lees je het verslag.

Vanaf het begin van de cao-onderhandelingen (maart 2021) hebben wij nadrukkelijk gezegd dat wij zekerheid voor de toekomst willen. Dat houdt in:

  • een goed sociaal plan voor de duur van 5 jaar én
  • een structurele loonsverhoging.

In april 2021 waren beide punten voor Apollo Vredestein onbespreekbaar. Medio mei 2021 hebben we de directie laten weten dat we meer dan 400 handtekeningen hebben verzameld en dat het hard nodig is om werknemers serieus te nemen. Het overleg van eind mei is toen met twee weken uitgesteld, omdat Apollo Vredestein meer voorbereidingstijd nodig had. In juni 2021 hebben wij voorgesteld om het sociaal plan met 5 jaar te verlengen en daarbij een afbouw van de ontslagvergoeding af te spreken (1ste en 2de jaar 100%, 3de jaar 90%, 4de jaar 80% en 5de jaar 70% ten opzichte van het oude sociaal plan. Hiermee hebben we laten zien dat we bereid zijn om de kosten van een mogelijke reorganisatie stapsgewijs af te bouwen. Apollo Vredestein gaf aan dat de baangarantie, die met de OR is afgesproken, dan moet komen te vervallen. OR bleek bereid de baangarantie in te ruilen voor een goed sociaal plan (zoals hiervoor aangegeven). Natuurlijk, mits de achterban (vakbondsleden, medewerkers van Apollo Vredestein) daarmee instemt. De directie heeft ons echter meegedeeld dat een goed sociaal plan te veel zal kosten en dat een uitbreiding van de baangarantie voor alle werknemers eerder haalbaar lijkt. Helaas zijn ze hier weer op teruggekomen, wat ons allen flink aan het denken heeft gezet.

Begin juli 2021 hebben we van de directie een voorstel voor een sociaal plan ontvangen, dat qua niveau zodanig ver van een acceptabel sociaal plan lag, dat wij er toen geen vertrouwen meer in hadden dat we uit zullen komen. Mede hierdoor hebben we de mogelijkheden van uitbreiding van de baangarantie nogmaals met elkaar verkend. Mits de baangarantie voor alle werknemers gaat gelden hebben we gevraagd om een loonsverhoging van 2% in 2021 en 2% in 2022. Kortom, een goed sociaal plan dan wel een uitgebreide baangarantie speelt voor werknemers de belangrijkste rol. Een van deze punten helpt om vertrouwen in de toekomst bij Apollo Vredestein te krijgen.

Stand van zaken op 22 juli 2021
is dat we ten aanzien van het loon tegemoet zijn gekomen. Dat geldt ook voor de zgn. RVU-regeling, zodat oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

Ons belangrijkste doel - een goed sociaal plan of een uitgebreide baangarantie - hebben we met alleen praten helaas niet gehaald. Wat daar de redenen voor zijn, daar komen we niet achter. Immers, als de directie zegt dat de medewerkers van Apollo Vredestein zich geen zorgen om de toekomst moeten maken, begrijpen we niet wat het probleem is om extra zekerheden in te bouwen. De reorganisatie uit 2020 staat nog vers in ons geheugen.

Hoe nu verder?

De directie doet haar best om jullie te overtuigen dat Apollo Vredestein zich redelijk heeft opgesteld en dat de vakbonden en delegatie een uitkomst niet accepteren. Dit suggereert dat wat wij in het cao-overleg naar voren brengen niet in de lijn is met de mening van de medewerkers. We vinden dit een kwalijke zaak.
We beraden ons nu over de vervolgstappen. Wat we na de zomervakantie sowieso direct gaan doen is ledenbijeenkomsten organiseren. We willen met jullie kortsluiten wat onze minimale eisen voor een goede cao zijn en we gaan jullie (officieel) vragen of je bereid bent in actie te komen als Apollo Vredestein met onze eisen niet akkoord gaat.

Wat vind jij van een minimale eis? Wanneer moeten wij in actie komen?

>> Laat het hier op Je Achterban weten <<

Voor nu wens ik jullie een goede zomervakantie, we spreken elkaar vast kort daarna !

mede namens de cao delegatie (Dino Djulbic, Erik Hovenier, Max Winkelhorst, Bert Ribberink en Jan van 't Verlaat)

Ellen Jonker
Bestuurder CNV Vakmensen