Update Kappersbranche

Gisteren maakte premier Rutte officieel bekend dat de kappers vanaf maandag 11 mei hun beroep weer mogen uitoefenen. We zijn blij dat de experts na wikken en wegen het kabinet geadviseerd hebben dat het contactberoep kapper weer uitgeoefend mag worden.

Het kabinet heeft dat advies overgenomen en besloten dat de salons veilig weer open kunnen. Het kabinet wil de coronamaatregelen stapsgewijs gaan versoepelen in de komende maanden. De kappersbranche hoort bij de eerste branches die weer open mogen. De afgelopen periode is er flink gelobbyd om veilig weer aan het werk te kunnen.

Mondkapjes niet verplicht
Er is nu eindelijk duidelijkheid gekomen over de mondkapjes in het hygiëne-protocol van werkgevers. Hierover was veel discussie in de afgelopen weken. In ons voorstel naar de overheid pleitten wij voor mondkapjes. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft extra onderzoek gedaan en concludeert dat het gebruik van mondkapjes in de kappersbranche niet noodzakelijk is. Hierbij is uitgegaan van het gebruik van de strikte maatregelen zoals beschreven in het door de ANKO opgestelde hygiëneprotocol. Hierin wordt onder meer werken op afspraak, uitgebreide hygiënemaatregelen en het niet toelaten van zieke klanten of werknemers voorgeschreven. Het kabinet heeft het advies van het OMT overgenomen. Dit betekent dat de overheid het gebruik van mondkapjes niet verplicht stelt (zie download rapportage OMT).

Veilig werken
De ondernemer zal zorg moeten dragen voor een veilige werkplek om klanten te kunnen behandelen en het is van groot belang om de juiste middelen (desinfectie, handschoenen etc.) beschikbaar te hebben om veilig aan het werk te kunnen.

Wij vinden wel dat de werknemers zich “senang” en veilig moet voelen op de werkplek en als de werknemer bv een mondkapje of andere gelaatsbescherming wil dragen bij de werkzaamheden, dat de werkgever deze ook beschikbaar moet stellen.

Protocol
De ANKO (werkgevers) heeft gisteren een hygiëneprotocol gepubliceerd. Volgens de ANKO moeten kappers zich aan dit protocol houden, maar mogen ze ook meer doen. Wij hebben bij de ANKO aangedrongen om voor de werknemers de door hen gewenste beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen (zie download protocol ANKO)

Willem Kruithof
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 98
E: w.kruithof@cnvvakmensen.nl

Downloads