Cao onderhandelingen FSGIL komen op gang

De cao FSGIL loopt nog tot 1 januari a.s. maar nu al zijn de cao-onderhandelingen voor de Groothandel in Levensmiddelen (GIL) begonnen en deze lijken pas na twee onderhandelingsronden op gang te komen. Dat vraag enige uitleg, reden voor deze nieuwsbrief.

Voorstellen uitgewisseld
Twee weken geleden vond het eerste overleg voor een nieuwe cao met de werkgevers in de Foodservice plaats. Dat zijn de werkgevers van de Groothandel in Levensmiddelen én de werkgevers van de Groothandel in Horecaproducten. De loonontwikkeling willen we in beide sectoren zoveel mogelijk gelijk houden en bovendien delen we één pensioenfonds, het Bedrijfstakpensioenfonds Foodservice. Deze twee onderdelen zijn ondergebracht in de zgn. mantel-cao Foodservice en daarover wordt eerst onderhandeld. Als we daar uit zijn, gaat CNV Vakmensen de onderhandelingen vervolgen met alleen de GIL werkgevers. De echte vakorganisaties worden niet toegelaten tot het cao-overleg met de werkgevers in de Groothandel in Horecaproducten. Dat blijkt juridisch ook moeilijk afdwingbaar en nu worden de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers in die sector dus alleen besproken met een belangenvereniging welke geen vakorganisatie is. Hoogste tijd dat we ook in deze bedrijven meer leden krijgen om deelname langs die weg "af te dwingen"!

De voorstellen van werkgevers én CNV Vakmensen werden op die eerste bijeenkomst uitgewisseld. Werkgevers wilden ons doen geloven dat het in de sector kommer en kwel is en als gevolg daarvan de loonruimte niet groot. Ze deden daarbij voorstellen die de cao eerder slechter maakte dan beter.

Er werd aan toegevoegd dat bedrijven het soms erg moeilijk hebben en ook faillissement komt voor. Terugbetaling van corona-subsidie, hoge energiekosten en tekort aan personeel, allemaal bestanddelen van de kommer en kwel. Bovendien komt als gevolg van de verhoging van het Wettelijk Minimum Loon het zgn. loongebouw in de cao van de Groothandel in Horecaproducten onder druk omdat de laagste schalen de hogere schalen als het ware inhalen. Reparatie daarvan kost enorm veel geld. Onze loonvraag van 10% was derhalve onbespreekbaar.

Opstappen
We hebben de werkgevers eraan herinnerd dat werknemers te maken hebben met een cao die qua loonontwikkeling erg pover is. Toen we die cao vorig jaar mei afsloten wisten we niet dat de inflatie enorm zou toenemen. Werkgevers bleken in de tussentijd ook niet bereid de lonen aan die inflatie-stijging aan te passen. CNV Vakmensen heeft namens de werknemersdelegatie duidelijk gemaakt te zullen stoppen met dit overleg als de werkgevers ons niet tegemoet willen komen in onze loonvraag. Kort samengevat: "Dan maar geen cao. We gaan de medewerkers vertellen hoe de werkgevers over de inhoud van de portemonnee van hun werknemers denken.

Informeel overleg
Dit was kennelijk al voldoende om werkgevers tot andere gedachten te brengen. Na een week schorsing is er vorige week tijdens informeel overleg een basis gelegd voor verdere onderhandelingen. Dit betekent dat werkgevers ons nu tegemoet zijn gekomen en dat sowieso de verslechteringsvoorstellen van tafel zijn. We zijn er nog lang niet uit maar a.s. vrijdag 13 oktober wordt opnieuw onderhandeld.

Voorstellenbrief
Bij deze nieuwsbrief wordt de voorstellenbrief van CNV Vakmensen gevoegd. Die is tot stand gekomen na raadpleging van leden en in overleg met onze kaderleden. Hoewel we in het informele overleg al een enkele concessie hebben gedaan, staan veel voorstellen nog gewoon overeind. We houden jullie op de hoogte!

Vragen of opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen over jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Maar als je de cao pagina op onze website bezoekt, kan je daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen. 

Arie Kasper
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 13 20 84 02
E a.kasper@cnvvakmensen.nl


Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error