Pensioenregeling Abbott

We hebben je gevraagd om je stem uit te brengen over het onderhandelingsresultaat pensioenregeling Abbott. In deze nieuwsbrief informeren we je over de uitslag bij FNV en CNV. We laten je ook weten wat er tijdens de stemming nog aan communicatie tussen Abbott en bonden is geweest en wat daar het gevolg van is.

Uitslag ledenraadpleging FNV en CNV

Laten we beginnen bij de uitkomst van de ledenraadpleging onder vakbondsleden. Bij FNV stemde 80% van de stemmers VOOR de nieuwe pensioenregeling, terwijl 20% van de stemmers daar
niet mee in kon stemmen. Bij CNV was het resultaat van de stemming als volgt: 83% van de stemmers steunt de nieuwe regeling en 17% kan zich er niet in vinden. Daarmee is het pensioenakkoord bij beide vakbonden in meerderheid geaccepteerd. De redenen om niet in te stemmen waren divers. Sommige collega’s wilden ondanks de wettelijke onmogelijkheid toch vasthouden aan de eindloonregeling, anderen waren van mening dat in de nieuwe regeling werknemers veel meer risico lopen dan ze voorheen deden en dit onvoldoende gecompenseerd wordt.

Aow gerechtigd voor 01-01-2028?

Vanuit vakbondszijde hebben we in de onderhandelingen aangegeven dat we graag zouden zien dat iedereen die voor 01-01-2028 de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, in de eindloonregeling mag achterblijven. Onze pensioendeskundige gaf aan, dat dit voor deze collega’s een goede uitkomst zou zijn. Of dat ook feitelijk mogelijk is, is nog niet duidelijk, maar met Abbott hebben we alsnog afgesproken dat alle partijen hun uiterste best zullen doen om dit te mogelijk te maken. Je leest het terug in de definitieve tekst van het pensioenakkoord dat bij deze nieuwsbrief is gevoegd. Zodra er meer nieuws over dit onderwerp is, laten we het je weten.

Oude excedent regeling en nieuwe DC-regeling

Verder was het voor veel leden niet helder of de oude excedent regeling nu een apart potje zou blijven of wordt samengevoegd met de nieuwe DC-regeling. Dat laatste is het geval: omdat de basisregeling verruimt wordt, zal het opgebouwde kapitaal uit de excedentregeling worden toegevoegd aan je nieuwe DC regeling en heb je straks nog maar één pensioenregeling. Wel zo overzichtelijk! (Uiteraard alleen relevant als je nu gebruik maakte van de excedent regeling).

Tijdsdruk en duidelijkheid

Voor 1 juli moesten de handtekeningen onder het pensioenakkoord staan en dat is -met een enorme inspanning van vakbonden, COR en werkgever gelukt. Daarmee is de tijdsdruk echter niet geweken.
Vakbonden hebben aangegeven dat de tijdsdruk onverminderd hoog is voor de werkgever. Werknemers hebben recht op duidelijkheid. Niet over de regeling in algemene zin, want dat IS nu helder. Maar duidelijkheid over de concrete effecten op de eigen pensioensituatie. Daarom hebben we aanvullend afgesproken dat iedereen binnen drie maanden weet wat er voor hem, haar of hen is veranderd. FNV en CNV houden vinger aan de pols en zijn we altijd bereikbaar voor vragen en/of opmerkingen over de pensioenregeling en de voortgang op dit dossier. Voor nu wensen we iedereen een hele fijne vakantieperiode. Geniet als je je vakantie nog voor je hebt en succes als je deze maanden doorwerkt en er voor zorgt dat Abbott ook in de zomermaanden succesvol kan zijn!

Mede namens Yolanda Reus FNV yolanda.reus@fnv.nl ,

Erik Maas
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5160 2145
e.maas@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error