Pensioen update Abbott

Zoals jullie weten voeren vakbonden en COR overleg met jullie werkgever over de nieuwe pensioenregeling. Als gevolg van een wetswijziging kan je huidige regeling namelijk niet blijven bestaan.

Eerste overleg
Het eerste overleg met Abbott voerden we op 25 april 2023. Op die datum hebben vakbonden en COR jullie werkgever laten weten dat wij denken dat het overhevelen van het gehele pensioenkapitaal naar een solidaire pensioenregeling voor alle werknemers en alle gepensioneerden de beste oplossing is en tot de beste pensioenuitkomst zal leiden. Jullie werkgever zag het overhevelen van het gehele pensioenkapitaal niet zitten en stelde een alternatieve route voor, waarbij er wel een hele harde (wettelijke) deadline geldt van 1 juli aanstaande. Omdat wij het erg belangrijk vinden dat er een goede regeling komt hebben we met jullie werkgever meegedacht over wat de randvoorwaarden voor hun idee zouden moeten zijn en aan het einde van het overleg hebben we 3 punten meegeven aan Abbott.

Bijeenkomsten
In de weken na 25 april hebben CNV Vakmensen en FNV bijeenkomsten georganiseerd in Olst en Weesp en een online meeting uitgeschreven voor leden op andere vestigingen. We hebben de stand van zaken uitgelegd en aangegeven dat we ook binnen het kader van het voorstel van jullie werkgever tot een goede regeling denken te kunnen komen.

Uitkomst overleg 12 juni 
Toen het voorstel van Abbott arriveerde, bleek dat er slechts aan 1 van onze 3 randvoorwaarden tegemoet was gekomen. Je begrijpt dat we vandaag iets minder positief aan de onderhandelingen begonnen. En dat bleek niet onterecht. Over een aantal cruciale punten wilde Abbott niet onderhandelen, waardoor we het uiteindelijk niet eens konden worden. Als gevolg daarvan heeft Abbott aan vakbonden en COR gevraagd om een eindbod uit te brengen. Dat is het laagst acceptabele bod. Dus het bod waarbij vakbonden en COR nog van mening zijn dat werknemers een goed pensioen kunnen opbouwen en de werkgever de minste kosten hoeft te maken. Dat eindbod hebben we deze middag geformuleerd en aan de werkgever medegedeeld.

Hoe nu verder?
Abbott gaat overleggen met het hoofdkantoor in Chicago en laat ons zo snel mogelijk weten of dit bod door Abbott wordt geaccepteerd of niet. Zodra we de reactie van de werkgever hebben ontvangen, sturen we jullie een uitgebreider en meer inhoudelijk bericht en plannen we ook weer bijeenkomsten voor leden en collega’s.

Erik Maas
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl