Pensioen lastige hobbel in overleg cao ZN

Afgelopen donderdag heeft CNV Vakmensen een cao-overleg gehad met de werkgevers. In deze fase van het overleg staan we voornamelijk stil bij het onderwerp pensioen. Pensioen is een lastig onderwerp, daar willen we de tijd voor nemen. In deze nieuwsbrief informeer ik je over de stand van zaken.

Pensioen
Pensioen is een belangrijk onderwerp waarover gesproken wordt aan veel cao-tafels. De rente is al een lange tijd laag, hierdoor moet of de premie omhoog of de opbouw van pensioen omlaag. Een probleem wat bij veel pensioenfondsen speelt, ook bij SBZ Pensioen. Terwijl ik deze nieuwsbrief schrijf, wordt er in Den Haag druk onderhandeld over het nieuwe pensioenstelsel. Wellicht is er al een akkoord bereikt over de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel, wanneer je deze nieuwsbrief leest. Vooruitlopend op de uitkomsten van de onderhandelingen in Den Haag, vindt CNV Vakmensen het niet verstandig om nu een besluit te nemen om de huidige pensioenregeling bij SBZ Pensioen drastisch te wijzigen. Ook de andere vakbonden zijn van mening dat we nu beter geen grote veranderingen kunnen doorvoeren in de huidige pensioenregeling.

Vervolg
SBZ Pensioen heeft inmiddels een forse premieverhoging aangekondigd per 1 januari 2021. De pensioenregeling per 1 januari 2021 ongewijzigd voortzetten zou betekenen dat zowel werkgevers als werknemers fors meer gaan betalen voor pensioen. Samen met de werkgevers moeten we nu nadenken hoe we de pensioenregeling kunnen aanpassen en betaalbaar weten te houden. Voor de zomer zijn er nog twee overleggen gepland. Na de zomer zullen we ook over de andere cao-onderwerpen gaan praten.

Reageren
Heb je een vraag, of wil je reageren, neem dan contact met mij op. Mijn gegevens staan hieronder.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 86 42 65
E: r.wonnink@cnvvakmensen.nl