NN: Update pensioenwerkgroep - Wet toekomst pensioenen

Sinds 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) van kracht en zijn er nieuwe regels voor pensioenen in Nederland. De huidige NN Pensioenregeling, uitgevoerd door BeFrank, voldoet al voor het grootste deel aan de nieuwe wettelijke regels. De voornaamste aanpassing heeft betrekking op de hoogte van het nabestaandenpensioen (partner- en wezenpensioen). Dit wordt besproken in een werkgroep, bestaande uit NN-collega’s, vakbondsbestuurders en externe adviseurs.

Hoogte nabestaandenpensioen bij overlijden voor pensioendatum

Bij een Wtp-proof regeling is het nabestaandenpensioen op risicobasis verzekerd en wordt de hoogte van de nabestaandenuitkering (bij overlijden voor pensioendatum) berekend op basis van een vast percentage van het salaris. Hoe lang je bij een werkgever hebt gewerkt voor je overlijdt, heeft straks geen invloed meer op de hoogte van je nabestaandenpensioen. In deze tijd waarin mensen vaker wijzigen van werkgever, sluit dit beter aan op de arbeidsmarkt. Het partnerpensioen kan (wettelijk) maximaal 50% van het salaris zijn en het wezenpensioen maximaal 20% van het salaris. De hoogte van het te verzekeren partner- en wezenpensioen binnen de NN Pensioenregeling, wordt bepaald door NN en de vakorganisaties.

Wat wijzigt er in de NN Pensioenregeling?

  • Bij NN is het nabestaandenpensioen al op risicobasis verzekerd. Dit blijft ongewijzigd.
  • De berekening van de nabestaandenuitkering wijzigt naar een vast percentage van het salaris.
  • De pensioenwerkgroep brengt binnenkort advies uit aan NN en de vakorganisaties over de hoogte van dit percentage binnen de NN Pensioenregeling.

Vervolgstappen pensioenwerkgroep

Wanneer NN en de vakorganisaties tot een overeenstemming komen, zullen de voorgestelde aanpassingen aan de leden van de vakorganisaties worden voorgelegd ter stemming. Er zal dan aanvullende toelichting komen. Wanneer de meerderheid van de leden van de vakorganisaties instemt, zijn de wijzigingen definitief en gaan deze per 1 januari 2025 in.

Werkgroep gesloten pensioenfondsen

Naast de werkgroep voor de bestaande NN Pensioenregeling is er ook een pensioenwerkgroep voor de gesloten pensioenregelingen (Pensioenfonds ING, NN CDC Pensioenfonds en Delta Lloyd Pensioenfonds). Samen met de pensioenfondsen wordt gekeken wat voor deelnemers de beste oplossing is voor de toekomst: de huidige regeling ongewijzigd laten of invaren volgens de Wtp. Voor 1 januari 2025 moet duidelijk zijn of er, en zo ja welke, wijzigingen nodig zijn in de gesloten pensioenregelingen. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten de regelingen zijn aangepast, als dat nodig of wenselijk is.  Zodra er een update is, komen we erop terug.

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / E m.denheijer@cnvvakmensen.nl