Update cao G4S Aviation

Er zijn sinds eind vorig jaar heel veel vragen binnengekomen bij vakbond CNV Vakmensen rondom de voorgestelde implementering van de sector cao Particuliere beveiliging bij G4S Aviation. Daarom zetten we de meeste vragen en info voor jullie op een rijtje.

Het is positief dat G4S Aviation nu daadwerkelijk de cao Particuliere beveiliging gaat toepassen voor de beveiligers die eerder onder de cao G4S Aviation vielen. Wel is het lijstje plussen dat G4S Aviation heeft genoemd wat ons betreft nog niet compleet of volledig. We delen dan ook de onderwerpen waarover we de meeste vragen hebben gekregen.  

Communicatie over G4S AS cao

De vakbonden hebben G4S Aviation reeds meerdere malen gewezen op het feit dat zij de cao Particuliere beveiliging ook moeten toepassen voor de beveiligers die eerder vielen onder de cao G4S Aviation. Wij hebben G4S Aviation in het eerste kwartaal van 2022 ook laten weten welke arbeidsvoorwaarden zij zouden moeten verbeteren. De juristen van de vakbonden hebben dat in het tweede kwartaal van dit jaar nog eens bevestigd. Tot nu toe heeft G4S Aviation hier geen gehoor aangegeven. Met de brief van eind vorig jaar zet G4S Aviation ineens een stap.

Wat CNV Vakmensen betreft hebben de beveiligers recht op de plussen uit de vorige G4S Aviation cao. Wij hebben G4S Aviation er dan ook op gewezen dat er alleen positief mag worden afgeweken van de cao Particuliere beveiliging.

Dank voor alle beveiligers die zich bij ons hebben gemeld met vragen. De volgende onderwerpen (FAQ) kunnen we hierdoor dan nu ook met jullie delen:  

Berekening uurloon in 2023

De berekening van de ADV bij G4S Aviation is wat ons betreft: (van 160 naar 152). ((160/152)-1)*100= 5,26 procent
Derekening van ADV PB (van 152 naar 144). ((152/144)-1)*100= 5,56 procent
Afgerond zou dit moeten neerkomen op (voor uurloon bij G4S) eerst 5,3 procent. Dan 5,6 procent. En daaroverheen nog de 14,5 procent automatische prijscompensatie uit de cao Particuliere beveiliging.

Addendum

Het addendum met daarin de 2,50 Schiphol objecttoeslag wordt momenteel bekeken door onze juristen, ons advies is om voorlopig nog niet te tekenen.  

Maandverloning versus per periode

Veel beveiligers willen per maand worden betaald. Wij hebben dan ook G4S Aviation eind vorig jaar opgeroepen om dit te blijven aanbieden. Beveiligers geven aan anders in problemen te komen met maandelijkse betalingen. 

ADV

ADV krijgen beveiligers bij G4S Aviation nu in dagen, dat is voor de meeste van hen een voordeel zo geven zij bij CNV Vakmensen aan. Zeker voor parttimers in dagen. Parttimers in dagen werken immers 8 uur per dag. ADV uren worden nu opgespaard en in dagen ingezet. In de nieuwe door G4S Aviation voorgestelde situatie komt het erop neer dat parttimers elke 4 weken een aantal uurtjes of minuten minder werken, dit zal niet bijdragen aan de broodnodige en gewenste rust in de roosters. Wat ons betreft blijft G4S Aviation ADV aanbieden in hele dagen of als beveiligers hiermee akkoord zijn geheel in het uurloon opgenomen met een verhoging van 5,26%. 

Tijdvakken

Ook het aantal tijdvakken zou wat ons betreft niet eenzijdig kunnen worden verhoogd. Juist voor de rust in de roosters zouden deze wat aantal betreft gelijk moeten blijven. 

In het Sociaal akkoord hebben we als vakbonden niet voor niets met Schiphol afgesproken dat volwaardige contracten de norm moeten zijn en er voorspelbare roosters moeten komen, maar nu lijkt het dat er door G4S Aviation ineens een dienst ingekort zou gaan worden op het weekrooster. Zo zou een fulltimer ineens 20 tijdvakken moeten gaan werken in plaats van 18, wat ons betreft kan dit niet de bedoeling zijn. We zullen ook Schiphol hierop aanspreken. 

Salarisschalen

G4S geeft aan dat beveiligers overgaan naar de salarisschalen van de cao Particuliere beveiliging. Wij hebben G4S Aviation erop gewezen dat bij een beveiliger/visiteur de periodieken bij de cao Particuliere beveiliging tot 10 en bij G4S AS tot 12 periodieken doorlopen. Ook hier mag er alleen positief van de cao Particuliere beveiliging worden afgeweken. 

Reiskosten

Volgens de cao Particuliere beveiliging krijgen beveiligers nu ook recht op reiskostenvergoeding wanneer zij meer dan 40 km reistijd hebben of op 40 km afstand wonen van het werk.

Werken op roostervrije dag

G4S Aviation stelt nu de wisseling voor van de "werken op roostervrije dag" toeslag zoals genoemd in de G4S AS cao artikel 48 in voor de verschuivingstoeslag uit de cao Particuliere beveiliging. We hebben bij G4S Aviation om een toelichting gevraagd omdat we deze inwisseling niet helemaal kunnen volgen. 

Tot slot

Het is belangrijk om te weten dat er alleen positief van de cao Particuliere beveiliging afgeweken mag worden. Mocht jij willen weten wat er wel en niet gewijzigd kan en mag worden, dan kan je altijd ook contact opnemen met onze juristen via info@cnv.nl. 

Door G4S Aviation zijn de vakbonden inmiddels uitgenodigd voor overleg op 17 januari aanstaande. We zullen jullie verder op de hoogte houden. 

We wensen jullie voor nu - ondanks alle turbulentie - de beste wensen voor 2023!

Erik Maas
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error