Naar een nieuw pensioen voor beveiligers

Afgelopen maanden hebben de vakbonden, werkgevers en het pensioenfonds onderhandeld over een nieuwe pensioenregeling. Dat nieuwe pensioen is nodig omdat de pensioenwet verandert. Let op: de onderhandelingen gingen niet over een hoger of lager pensioen. Het gaat om hoe we het beveiligerspensioen aan de nieuwe wetgeving willen laten voldoen.

Een beetje achtergrond

Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioen voldoen aan nieuwe regels. Dat geldt dus ook voor het beveiligerspensioen. Het beveiligerspensioen zit in het Pensioenfonds Particuliere Beveiliging. Het bestuur van het pensioenfonds wil die overgang op 1 januari 2025 maken omdat dit een gunstig moment is voor de hoogte van de pensioenen.

Waar moeten onze leden over beslissen?

Om er voor te zorgen dat het beveiligerspensioen aan de nieuwe wettelijke eisen voldoet, moeten we een aantal keuzen maken. Bijvoorbeeld: kiezen voor een solidaire regeling of een flexibele regeling, wel of geen nabestaandenpensioen, het oude pensioen invaren of niet, nadelen en voordelen eerlijk verdelen of niet, risico nemen of risico dempen. Deze keuzen hebben we gemaakt.

Uitgangspunt voor de keuze van CNV is geweest dat we zoveel mogelijk uitgaan van solidariteit, lage uitvoeringskosten, zoveel mogelijk zaken uit het huidige pensioen behouden en de voor- en nadelen zoveel mogelijk verdelen voor alle deelnemers aan het pensioen.

Alle keuzen die gemaakt zijn voor het nieuwe pensioen vind je in het Transitieplan voor de Particuliere Beveiliging (zie bijlage). Ook vind je een vereenvoudigde uitleg over de transitie in de bijlage.

Flexibel of solidair

In het nieuwe pensioenstelsel moeten we kiezen uit twee varianten, namelijk de solidaire pensioenregeling of de flexibele pensioenregeling.

Bij de solidaire regeling ligt de nadruk meer op het samen beleggen en samen risico’s delen. De flexibele regeling gaat meer uit van het kunnen maken van eigen, individuele keuzes bij het beleggen van de ingebrachte premies.

Het huidige pensioen is gebaseerd op solidariteit en dat wil CNV behouden. We kiezen daarom voor een solidaire regeling omdat deze het meeste oplevert voor de deelnemers in de beveiliging.

Nabestaandenpensioen

Een pensioen voor nabestaanden is niet verplicht in het nieuwe pensioen. In het pensioen dat beveiligers nu hebben is wel een nabestaandenpensioen en wij kiezen er voor dit te behouden. Op dit moment is het nabestaandenpensioen 70% van het ouderdomspensioen dat je kunt bereiken. Op je pensioenleeftijd kun je bepalen of je het opgebouwde nabestaandenpensioen wilt omzetten in een hoger ouderdomspensioen of juist andersom.

In de nieuwe pensioenwet verandert het nabestaandenpensioen wel een beetje. De partners van deelnemers krijgen bij overlijden vóór pensionering een nabestaandenpensioen van een percentage van het gehele salaris bij je werkgever. Deze regeling is beter voor mensen met lagere inkomens.

Waarom kiezen we hiervoor? Als we een groter deel van de premie willen gebruiken voor het nabestaandenpensioen, wordt het nabestaandenpensioen hoger, maar het ouderdomspensioen lager. Bij overlijden na pensionering blijft het nabestaandenpensioen 70% van het ouderdomspensioen.

Voor huidige gepensioneerden en nabestaanden verandert er niets in het nabestaandenpensioen. En het nabestaandenpensioen dat je in het huidige stelsel hebt gespaard gaat mee naar de nieuwe regeling.

Hoeveel betaal je voor je pensioen?

Mag het wel iets meer of mag het iets minder? Hoeveel pensioen wil je en hoeveel mag het kosten? Deze vraag hoort thuis op de onderhandelingstafel voor een nieuwe cao. Die onderhandelingen voor een cao starten binnenkort.

Om die reden is de keuze gemaakt om in deze wettelijke transitie van het pensioen uit te gaan van een gelijke premie.

Eén pensioenregeling, of de oude en de nieuwe tegelijkertijd?

Het is mogelijk om de huidige pensioenregeling in stand te houden en per 1 januari 2025 een nieuwe pensioenregeling te starten. Het oude pensioen loopt dan langzaam leeg over een periode van tientallen jaren en het nieuwe pensioen wordt langzaam opgebouwd. Maar het in stand houden van twee pensioenregelingen is erg kostbaar en die kosten worden betaald uit de pensioenpot.

Daarom willen we de oude aanspraken van het huidige pensioenstelsel overbrengen naar het nieuwe pensioen. Dat heet invaren. Op die manier gelden de nieuwe regels ook voor de eerder opgebouwde pensioenaanspraken.

Hoe verdelen we de voor- en nadelen van invaren?

Als het huidige pensioen ‘invaart’ per 2025 in de nieuwe regeling, dan heeft het pensioenfonds waarschijnlijk meer vermogen dan nodig is om iedereen minimaal een gelijk pensioen te geven. Dit heet buffervermogen. Dit geld kun je op verschillende manieren verdelen over de deelnemers, bijvoorbeeld zo:

  • Voorkomen dat groepen deelnemers er in het nieuwe pensioen op achteruit gaan.
  • Geld uitkeren aan gemiste verhogingen in het verleden.
  • Het risico van een toekomstige daling van het pensioen afdekken.

Voor CNV is het belangrijk dat in de nieuwe pensioenregeling verlagingen in de toekomst worden afgedekt of beperkt. Daarnaast moet het invaren er niet voor zorgen dat bepaalde groepen deelnemers er op achteruit gaan. Dat zijn de prioriteiten bij het verdelen van het pensioenvermogen in een buffer.

Wie beslist over de nieuwe pensioenregeling?

De pensioenregeling in de beveiliging is onderdeel van de collectieve arbeidsovereenkomst tussen werkgevers en vakbonden. Omdat we door de nieuwe wettelijke eisen een nieuw pensioencontract moeten opstellen, moeten de leden van vakbonden en werkgeversorganisaties hier mee instemmen.

Tegelijkertijd is het pensioenstelsel erg ingewikkeld. Om die reden proberen we onze leden zo helder mogelijk te informeren. Let daarbij op: leden stemmen dus niet over de ‘hoogte’ van het pensioen, maar over de aanpassing van het pensioen aan nieuwe regels en de keuzen die we maken.

Onze leden krijgen hiervoor per mail een stemformulier toegestuurd. Leden die geen mailadres hebben krijgen een stemformulier per post.

Meer weten?

Een pensioen is een ingewikkeld stelsel. Wil je hier meer over weten, dan hebben we hieronder een aantal links over de wijzigingen in het stelsel en het pensioen voor beveiligers.

Ledenraadplegingen

Het zijn de leden van de vakbonden die bepalen of de bonden akkoord kunnen gaan met de overgangsregeling die we afspreken. Ons advies is om voor te stemmen omdat beveiligers hiermee de grootste kans hebben op het best mogelijke pensioen binnen de wettelijke mogelijkheden tegen de laagste kosten.

Wij organiseren een ledenraadpleging voor de leden werkzaam in de Particuliere Beveiliging . Leden kunnen stemmen via de stemformulieren die worden verstuurd. Ben je lid, maar werk je niet meer in de beveiliging, of ben je gepensioneerd, of heb je geen stemformulier ontvangen omdat je wel onder dit pensioen, maar niet onder deze cao valt, dan kun je als volgt stemmen:
  • Maak een mail met als onderwerp de tekst 'Stemming Transitieplan Pensioen Particuliere Beveiliging'
  • Zet in de mail op:
    • regel 1: je naam
    • regel 2: je lidmaatschapsnummer van CNV.
    • regel 3: je stem ('VOOR' of 'TEGEN').
  • Stem je tegen, dan is het verzoek om op regel 4 aan te geven welke betere alternatieven je ziet om aan de wettelijke transitie kunnen voldoen.
  • Stuur deze mail naar: e.honkoop@cnvvakmensen.nl.
Pensioenspreekuur

Heb je vragen die in bovenstaande links niet zijn beantwoord, of wil je meer weten, sluit dan donderdag 5 oktober om 19.00 uur aan bij het Online Pensioenspreekuur van CNV. Ik zal daar een korte uitleg geven en met onze pensioenspecialist de vragen beantwoorden over de transitie. Je kunt hier bij zijn via deze link.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error