ING cao-overleg nog niet vlotgetrokken

We hebben geen goed nieuws voor jou. Het cao-overleg van 12 oktober gaat niet door.

Loonbod moet omhoog

Tijdens de vorige overlegdag, op 15 september 2022, hebben wij ING duidelijk gemaakt dat werkgever het loonbod – de schamele 2% collectieve salarisverhoging – moet verhogen. Zonder beter loonbod kunnen wij niet geloofwaardig onderhandelen.
De inflatie staat inmiddels op een ongekend hoog. . Als ING nog steeds vasthoudt aan 2% dan is het CNV Vakmensen met haar meedenkteam, duidelijk dat dit niet kan resulteren in een cao-akkoord dat wij met vertrouwen aan de leden kunnen voorleggen. Van de vorige cao-onderhandelingen hebben wij geleerd dat ING zeer standvastig is als eenmaal een standpunt is ingenomen.  
ING heeft laten weten niet op of voor 12 oktober 2022 een beweging te kunnen maken met het loonbod. Hierop is door het CNV meedenkteam besloten op 12 oktober niet te gaan onderhandelen.

Wat kan ING wel beloven?

ING herhaalt het eerdere voorstel, er is ruimte om de individuele salarisverhoging (de inschalige verhoging) verder te flexibiliseren en ING is bereid een eenmalige uitkering te betalen. Hier wil ING verder over praten met vakorganisaties. Uiteraard is CNV Vakmensen best bereid om een eenmalige uitkering mee te nemen in de onderhandelingen, dit is ook een belangrijk instrument. Maar met een eenmalige uitkering maak je het gat tussen 2% collectieve salarisverhoging en de hoge inflatie natuurlijk nooit goed.

Witboek

CNV Vakmensen en de Unie   gezamenlijk hebben  door input van leden en medewerkers, een witboek samengesteld.  Uit dat witboek kwam in grote lijnen het volgende naar voren:
  • Medewerkers hebben het gevoel niet gewaardeerd te worden Dit werd het meeste genoemd met indrukwekkende verhalen.
  • De ING-directie lijkt niet te weten of te willen weten wat leeft op de werkvloer.
  • De werkdruk bij ING is erg hoog en neemt toe. Daar hoort een goede beloning bij.
  • Medewerkers voelen zich minder loyaal aan en betrokken bij ING.
  • Het verlies aan koopkracht wordt ook bij de middeninkomens gevoeld.
  • ING straalt uit dat alleen aandeelhouders belangrijk zijn.
We hebben dit Witboek aangeboden om ING te laten zien dat hetgeen vakorganisaties inbrengen bij de cao-onderhandelingen echt door de medewerkers wordt gedragen. Het resultaat van deze actie maakt indruk. Echter: kennelijk nog niet bij de hogere echelons wat weer één van de uitkomsten van het Witboek bevestigt. Vakorganisaties hebben kennelijk nog meer overtuigingskracht nodig om ING te bewegen tot een hoger bod.

Hoe nu verder?

CNV Vakmensen is samen met het meedenkteam aan het bekijken wat de vervolgactie na het aanbieden van het witboek kan zijn. Daarbij rekenen wij  ook op jouw persoonlijke steun. Alleen samen kan je immers een vuist maken. Vanzelfsprekend houden wij jou op de hoogte. 

Meepraten?

Wil jij actief worden en helpen om volgende stappen voor te bereiden laat het dan weten via de mail: i.wiersinga@cnvvakmensen.nl Heb je nog vragen en of opmerkingen dan kan jij terecht op onze cao-pagina: Cao ING | CNV Vakmensen

NB. Helaas is CNV-onderhandelaar bij ING, Roel van Riezen, door een ongeluk niet in staat om jouw belangen te behartigen. CNV Vakmensen garandeert in ieder geval dat jouw belangen behartigt blijven worden tijdens het hele cao-proces. Het kan zijn dat je de komende tijd verschillende namen onder nieuwsbrieven ziet staan. Wij zorgen in ieder geval voor een goede onderlinge overdracht.

Ike Wiersinga, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2350 0986 / i.wiersinga@cnvvakmensen.nl